Національна школа суддів України

Правосуддя в національних судах у справах про міжнародні злочини

20–22 жовтня 2023 року Програма USAID “Справедливість для всіх” у співпраці з Консультативною місією Європейського Союзу в Україні (EUAM Ukraine), EU Project “Pravo-Justice”, T.M.C. Asser Instituut, Global Rights Compliance, Вищою радою правосуддя, Радою суддів України, Державною судовою адміністрацією України, Національною школою суддів України і Координаційним центром з надання правової допомоги у місті Львові провели міжнародну конференцію “Правосуддя в національних судах у справах про міжнародні злочини”.

До участі в конференції для обміну досвідом та обговорення найбільш важливих питань розгляду справ про воєнні злочини були запрошені колишні судді, голова міжнародних трибуналів, керівники органів суддівського врядування і самоврядування України, судді, адвокати, прокурори, національні та іноземні експерти зі Сполучених Штатів Америки, Боснії і Герцеговини, Нідерландів, Швеції, Німеччини, Великої Британії, які мають досвід розгляду справ про воєнні злочини в міжнародних судах і трибуналах та у національних судах розглядають цю категорію справ.

Національну школу суддів України представляли в.о. ректорка Наталія Шукліна, начальниця відділу науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей, директорка Львівського регіонального відділення НШСУ Оксана Польна, суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максим Ходаківський.

Проректорка Наталія Шукліна виступила модераторкою сесії 6 “Розвиток спроможності суддів дієво вирішувати справи про воєнні злочини”, яка була присвячена темі посилення спроможності суддів забезпечувати справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд справ про воєнні злочини.

Начальниця відділу Тетяна Фулей модерувала сесію 10 “Гендерна чутливість під час розслідування та судового розгляду справ про міжнародні злочини”, на якій учасники розглянули міжнародні злочини через призму гендерного аналізу.

На міжнародній конференції було обговорено роль системи правосуддя в забезпеченні притягнення до відповідальності винних у вчиненні міжнародних злочинів із забезпеченням права на справедливий суд та визначено подальші кроки із забезпечення справедливого, неупередженого та ефективного розгляду судами України справ про міжнародні злочини.