Національна школа суддів України

ДЛЯ СУДДІВ РОЗРОБЛЯЮТЬ КУРС ЩОДО РОЗГЛЯДУ СПРАВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ДОМАШНІМ НАСИЛЬСТВОМ // портал "Українське право"

ДЛЯ СУДДІВ РОЗРОБЛЯЮТЬ КУРС ЩОДО РОЗГЛЯДУ СПРАВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ДОМАШНІМ НАСИЛЬСТВОМ

 31.01.2018 / 11:28
 134
 
+A
-a

Для суддів розробляють курс щодо розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством

У Києві проходить заключне засідання робочої групи щодо розробки навчального курсу для суддів “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”. Про це повідомляє Національна школа суддів.

 

Курс розробляється суддями, які спеціалізуються на розгляді відповідної категорії справ, співробітниками Національної школи суддів України у співпраці з громадською організацією “Ла Страда - Україна” за сприяння Програми USAID реформування сектору юстиції “Нове правосуддя”.

 

Доопрацювання курсу пов’язане із важливими законодавчими змінами – прийняттям нового Закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству”  та змінами до інших законодавчих актів, що криміналізують деякі форми насильства щодо жінок, в тому числі домашнє насильство. Основний закон уже діє, а інші зміни вступають в силу із січня наступного року, тож час для підготовки працівників правоохоронних органів та судової системи необхідно використати максимально.

 

Відкриваючи засідання робочої групи, проректор Національної школи суддів та директор навчального курсу Наталія Шукліна висловила подяку партнерам у наданні експертної допомоги, методичних порад і активній участі у розробці навчального курсу. Проректор висловила впевненість у тому, що знання та навички, отримані суддями в процесі навчання за програмою курсу “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”, стануть дієвим інструментом під час розгляду ними відповідних справ.

 

У свою чергу, президент громадської організації “Ла Страда –Україна” Катерина Левченко поділилася з учасниками зустрічі напрацюваннями організації щодо роз’яснення законодавчих змін на допомогу суддям у вивченні як явища, так і проблем домашнього насильства, що покращить їх обізнаність у цій сфері та допоможе у розгляді справ.

 

Розробники курсу наразі опрацьовують вже розроблені матеріали курсу для внесення потрібних доповнень у зв’язку із законодавчими змінами. За два тижні відбудеться апробація курсу у Харківському регіональному відділенні Національної школи суддів України.  Автори курсу сподіваються, що він не тільки надасть суддям нових знань та навичок у розгляді справ, а й допоможе їм трансформувати сприйняття проблем і наслідків домашнього насильства для конкретних осіб та суспільства в цілому.