Національна школа суддів України

Принцип невислання у системі міжнародного захисту

27 листопада 2023 року Національна школа суддів України провела семінар для суддів окружних адміністративних судів “Захист прав мігрантів та біженців в умовах війни. Новели міжнародного права в питаннях захисту”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно та за фінансової підтримки Міжнародного фонду охорони здоров’я та навколишнього середовища (МФОЗНС) “Регіон Карпат” NEEKA у місті Ужгороді.

Захід відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка привітала учасників та наголосила, що семінар буде інформативним та корисним, оскільки програмою передбачено огляд національної практики, практики ЄСПЛ при розгляді справ найскладнішої категорії, адже вона стосується захисту прав мігрантів та біженців в умовах війни.

У своєму вступному слові адвокат МФОЗНС “Регіон Карпат” NEEKA Олександр Лучинець ознайомив слухачів із програмою, представив викладачів, залучених до проведення заходу, коротко окреслив заплановані завдання, побажав їм плідних дискусій та звернув увагу на доцільності психологічного аспекту особливостей розгляду судами справ щодо біженців та шукачів захисту.

Офіцер з питань захисту польового офісу Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в м. Ужгороді Томоко Ішіхара подякувала співорганізаторам за можливість проведення заходу, розповіла про роботу польового офісу, поділилася практикою та викликами, з якими довелося зустрітись з моменту повномасштабного вторгнення Росії, адже більше як 5 мільйонів українців стали біженцями, що змусило людей покинути свої будинки в пошуках безпеки, захисту і допомоги.

Директор МФОЗНС “Регіон Карпат” NEEKA Альберт Пірчак подякував учасникам за цікавість до теми семінару та запросив слухачів активно брати участь в обговореннях.

У проведенні семінару взяли участь суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаєва, радник з правових питань Центрального офісу УВКБ ООН Оксана Бабич та лектор-психолог Ірина Поломарчук.

Відповідно до програми семінару судді розглянули  теоретичний матеріал, обговорили  судову практику з висвітлених питань та поділилися досвідом щодо розгляду відповідних категорій справ.

Робота заходу завершилась активним дискусійним обговоренням проблемних питань у категорії спорів щодо статусу біженця, тому на семінарі судді мали змогу разом обміркувати та проаналізували напрацьовані шляхи вирішення проблем біженців та шукачів захисту. Крім того, учасниками заходу були обговорені питання співпраці з прикордонною службою та з БВПД, практичні моменти проблеми реалізації положень законодавства і міжнародних конвенцій. Модераторами дискусійних обговорень були Світлана Бутенко – менеджерка програми правової допомоги біженцям та шукачам захисту БФ “Право на захист” та юрист ГО “Десяте Квітня” Євген Козелков.