Національна школа суддів України

Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві

10 листопада 2020 року Національна школа суддів України провела тренінг для суддів адміністративних судів на тему “Проблеми ефективного судового захисту в адміністративному судочинстві”.

Тренінг розпочала Любов Гончар, начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України.

Розробниками та викладачами навчального курсу є: Ян Берназюк та Андрій Жук, судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, Василь Ключкович, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду,  Оксана Бойко, суддя Одеського окружного адміністративного суду, Олена Терлецька, суддя Київського окружного адміністративного суду, Ірина Кушнір, експертка Проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України в контексті війни та післявоєнного періоду”. Також на тренінг запрошено доповідачем міжнародного консультанта Ради Європи, професора університету Бірмінгем (Великобританія), Оксфордського університету та Центрально-Європейського університету Джеремі МакБрайда.

Тренінг складався з двох тематичних модулів: “Міжнародно-правовий досвід адміністративного судочинства” та “Обрання ефективного способу захисту порушеного права”.

У ході тренінгу учасники мали змогу поглибити свої знання з міжнародно-правового досвіду адміністративного судочинства та особливостей застосування норм процесуального права з урахуванням предмету позову та з метою забезпечення судом ефективного захисту порушеного права, ефективності юридичних засобів захисту за ст.13 Європейської Конвенції з прави людини,  підходів Конституційного Суду України та Верховного Суду щодо ефективності судового захисту, змісту базових повноважень суду при вирішення справи, проблемних питань ефективного способу судового захисту порушеного права та належного виконання рішень судів як засобу ефективності захисту порушеного права.

Також було зроблено акцент на одному з важливих механізмів гарантування ефективного захисту, як окремої ухвала, та важливих шляхів вдосконалення ефективності судового захисту.

Тренінг насичений практичними завданнями (кейс стаді), виконанням інтерактивних завдань та опрацюванням відповідей під час експрес-опитування за допомогою клікерів. Під час тренінгу судді виконали завдання мозкового штурму, брали участь у модерованих дискусіях, обговорили проблемні питання та обмінялися думками.