Національна школа суддів України

Продовження дискусії щодо онлайн врегулювання спорів в Україні

9 грудня 2022 року Національна школа суддів України у співпраці з Національним суддівським коледжем у м. Ріно (США) та Державною судовою адміністрацією України за сприяння Програми USAID “Справедливість для всіх” провела другу сесію онлайн–обговорення “Онлайн вирішення спорів (ОВС) для України” (далі – ОВС) з метою підвищення рівня кваліфікації суддів, помічників суддів та працівників апаратів судів.

Продовження тематичної фахової дискусії модерував Тім Холтхофф, директор з інформаційних технологій судової гілки Арканзасу.

Викладачами другої сесії також виступили американські експерти – Пол Емблі, головний спеціаліст з питань інформації Верховного суду штату Невада, Батч Гейл, суддя Шервурдсього районного суду Арканзасу, Брайан Гарпер, менеджер із впровадження компанії Catalis, Джені Квіллен, менеджерка з продукції компанії Catalis, Маркус В. Рейнкенсмейер, заступник директора адміністративного офісу судів у Феніксі штату Арізона, професор Річард Саскінд, президент Товариства з питань комп’ютерів та права, Алекс Зільберфайн, віце-президент із продажу та розвитку бізнесу компанії Catalis, та Таня Вассер, віце-президент із управління продукцією компанії Catalis.

В ході спілкування зі слухачами експерти презентували дві платформи: Matterhorn – для справ про порушення ПДР/кримінальних справ та TurboCourt– для цивільних/малозначних справ. Крім того, було обговорено поточні проблеми, з якими стикаються суди; наслідки, які COVID привніс у судову систему; необхідні технологічні досягнення; кроки планування, які будуть необхідні для судів в Україні; елементи Арканзаської системи OВС, яка використовується для вирішення проблем, пов’язаних зі штрафами за порушення правил дорожнього руху.

Після виступів спікерів українські учасники та учасниці мали можливість поспілкуватися з американськими фахівцями з тематики навчальної сесії та отримати професійні відповіді на конкретні запитання.

Учасниками заходу були судді місцевих та апеляційних судів, Верховного Суду, помічники суддів, працівники апаратів судів, представники Державної судової адміністрації та Національної школи суддів України.