Національна школа суддів України

Продовження ознайомлення суддів із особливостями процедури медіації

27 вересня – 1 жовтня 2021 року у місті Маріуполь Донецької області Національна школа суддів України у співпраці з міжнародним проєктом ПРООН із відновлення та розвитку миру проводить другий семінар для суддів “Базові навички медіатора”. Для участі у навчальному заході запрошені судді Донецької, Луганської та Запорізької областей.

У вітальній промові в. о. начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська відзначила, що вивчення процедури медіації є частиною розвитку сучасною суддівської освіти, оскільки медіація, хоч і законодавчо не закріплена, проте є методом альтернативного вирішення спорів.

До проведення семінару залучені судді–тренери Тетяна Дудар, Олександр Крижний, Дмитро Константинов та головний спеціаліст відділу науково–методичного супроводження  психологічної підготовки суддів-психолог Анжеліка Фарафонова, які в червні–липні цього року пройшли підготовку на тренінгу для тренерів “Методика підготовки та проведення тренінгів із медіації”,  проведеному європейськими експертами з медіації з метою подальшого викладання зазначеної теми суддям. 

У ході семінару учасники ознайомляться з фазами медіації, визначать критерії медіабельності спорів, удосконалять навички направлення сторін у медіацію, навчаться знаходити реальні інтереси сторін з метою пошуку компромісного рішення.

Анжеліка Фарафонова зосередить увагу слухачів на психологічних особливостях в медіації, а саме: інструментами активного слухання, подолання конфліктогенів, налагодження психологічного контакту з учасниками медіації та надасть практичні поради для створення довірливої атмосфери.

Програма семінару передбачає поєднання теоретичного матеріалу та практичних кейсів з метою максимального закріплення знань, вмінь та навичок отриманих під час навчання.