Національна школа суддів України

Процесуальні правила суду як методологія забезпечення передбачуваності та прозорості відправлення правосуддя

12 жовтня 2023 року в місті Краків (Польща) відбулася конференція високого рівня “Процесуальні правила суду як методологія забезпечення передбачуваності та прозорості відправлення правосуддя”, організована в рамках українсько-нідерландського проєкту “Судова влада та суспільство в Україні”, що фінансується Міністерством закордонних справ Нідерландів у межах програми MATRA “Від уряду до уряду” на 2020–2024 роки. Конференція проходила у гібридному форматі (онлайн/офлайн).

Вступними промовами конференцію відкрили Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол, Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, Генеральний прокурор України Андрій Костін, голова Ради суддів України Богдан Моніч та ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

У своєму виступі Микола Оніщук висловив слова вдячності Уряду Королівства Нідерланди та Програмі МАТРА “Від уряду до уряду” за всесторонню підтримку народу України та української системи правосуддя, зокрема Національної школи суддів України, яка сьогодні має тісну професійну співпрацю з Центром підготовки суддів та прокурорів Королівства Нідерланди.

Говорячи про тему конференції, М. Оніщук зауважив, що одним із основних питань поточної судової реформи є покращення доступу громадян до правосуддя. Відповідно ті рекомендації, які вже напрацьовані нідерландськими колегами та українськими учасниками проєкту, будуть корисними в частині забезпечення належної та ефективної організації суддівської діяльності, особливо коли йдеться про процесуальні правила, які можуть тлумачитися по-різному. Ректор також запевнив, що Національна школа суддів України і вся судова система сьогодні зорієнтовані на забезпечення прав потерпілих, справедливого правосуддя та покарання осіб, які вчинили воєнні злочини на території України.

Модерували роботу конференції очільниця проєкту “Судова влада і суспільство”, заступниця голови суду Амстердама з міжнародного співробітництва та верховенства права Естер де Рой та суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду, віцепрезидентка Всеукраїнської Асоціації Адміністративних Суддів, національна експертка проекту “Судова влада і суспільство” Наталія Блажівська.

Спікерами конференції виступили голова Верховного суду Королівства Нідерланди Дінеке де Грот, заступниця голови Ради правосуддя Нідерландів Аріане Дорсман, суддя Європейського Суду з прав людини від України Микола Гнатовський та професор з питань юстиції та судового адміністрування Утрехтського університету Філіп Лангброк.

Під час конференції її учасники мали змогу ознайомитися з підходами до процесуального судочинства в Нідерландах, вивчити можливості застосування європейських принципів організації роботи суду в Україні, а також обмінятися досвідом між представниками української та нідерландської суддівської спільноти. Зокрема, було представлено методологію розробки та застування процесуальних правил суду як ефективного інструменту забезпечення прозорості та передбачуваності відправлення правосуддя та обговорено їх роль у посиленні довіри до суду в Нідерландах.