Національна школа суддів України

Провадження у цивільних справах в суді першої інстанції: проблемні питання

11 жовтня 2023 року Національна школа суддів України провела для  помічників суддів місцевих загальних судів та апеляційних судів семінар “Провадження у цивільних справах в суді першої інстанції: проблемні питання”, організований спільно з відділом підготовки викладачів (тренерів) та Дніпровським регіональним відділенням НШСУ.

Вітальними словами навчальний захід відкрив директор Дніпровського регіонального відділення НШСУ  Володимир Поплавський. Модерувала семінар суддя Володарського районного суду Київської області Людмила Макаренко. З презентаціями лекцій виступили викладачі (тренери) НШСУ – судді місцевих загальних судів: Катерина Котельва, Людмила Макаренко, Софія Данилів, Валентина Маліновська, Максим Ходаківський, Ярослав Пересунько та суддя Харківського апеляційного суду, доктор філософії в галузі права Віктор Яцина.

Предметом обговорення на зазначеному освітньому заході стали провадження у цивільних справах в суді першої інстанції.

Лектори ознайомили слухачів з судовим керівництвом у цивільному судочинстві. Основну увагу приділено стандартам доказування у змагальному процесі, «розумним строкам», як складовій принципу правової визначеності, в тому числі національній судовій практиці та критеріям Європейського суду з прав людини. Окремо розкрито питання  розгляду судом заяв про забезпечення позову. Також висвітлені питання особливості розгляду судами справ у порядку окремого провадження та відновлення втраченого судового провадження в умовах воєнного стану.

Учасники у ході семінару мали можливість задати питання викладачам, поділитися власним досвідом, звернути увагу на проблеми, що традиційно мають місце у провадженні цивільних справ та які виникли внаслідок військової агресії росії проти України.

За результатами участі у навчальному семінарі слухачі отримали  Сертифікати Національної школи суддів України.