Національна школа суддів України

Провадження в цивільних справах у суді першої інстанції: проблемні питання

29 листопада 2023 року Національна школа суддів України провела для помічників суддів та працівників апаратів місцевих загальних судів онлайн-семінар “Провадження в цивільних справах у суді першої інстанції: проблемні питання”.

Захід відкрив начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, який ознайомив учасників з програмою семінару та правилами, яких потрібно дотримуватися під час Zoom-конференції.

Викладачами на семінар запрошено суддю Харківського апеляційного суду Віктора Яцину, суддю Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Софію Данилів, суддю Галицького районного суду міста Львова Катерину Котельву, суддю Шевченківського районного суду міста Києва Валентину Маліновську, суддю Соснівського районного суду міста Черкаси Ярослава Пересунька, суддю Володарського районного суду Київської області Людмилу Макаренко.

Модерувала захід суддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина Маліновська.

Віктор Яцина розкрив тему судового керівництва в цивільному процесі. Катерина Котельва ознайомила слухачів зі стандартами доказування у змагальному процесі.

Ярослав Пересунько та Людмила Макаренко допомогли розібратися з поняттям “розумний строк”, що є  складовою принципу правової визначеності, та охарактеризували особливості розгляду справ у порядку окремого провадження.

Про те, як суди розглядають заяви про забезпечення позову, розповіла Софія Данилів, а Валентина Маліновська роз’яснила процедуру відновлення втраченого провадження.

Також учасники семінару мали можливість спільно з викладачами обговорити проблемні ситуації, що виникають під час розгляду цивільних справ, та поставити запитання лекторам.