Національна школа суддів України

Проведення розслідувань на основі відкритих джерел інформації (OSINT)

19 грудня 2023 року у Вінниці відбувся тренінг з питань проведення розслідувань на основі відкритих джерел інформації (OSINT) для суддів місцевих загальних та апеляційних судів, організований Національною школою суддів України спільно з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України (КМЄС в Україні).

Навчальний захід відкрили начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький та голова Вінницького апеляційного суду Сергій Медвецький.

Для проведення тренінгу були залучені експерти КМЄС в Україні – радник КМЄС Григорій Жураківський, старший радник з OSINT Міхал Вивода та заступниця керівника Центру інформаційної стійкості Белен Корраско Родрігез.

Упродовж тренінгу викладачі надали загальну інформацію з проведення розслідувань на основі відкритих джерел інформації (OSINT), зокрема ознайомили з теорією, інструментами, основними джерелами, практичним застосуванням, воєнними злочинами, соціальними мережами та існуючими викликами, пов’язаними з OSINT.

Крім того, для опрацювання суддям-учасникам тренінгу були запропоновані два семінари з практичних аспектів застосування OSINT – презентації проєкту “Спостерігаючі за Росією” та проєкту SIRIUS для транскордонного досвіду щодо цифрових доказів.