Національна школа суддів України

Психологічна експертиза – сучасні умови, особливості, практика

26 листопада 2018 року в місті Одесі регіональним відділенням Національної школи суддів України проводиться семінар на тему: “Психологічна експертиза у цивільному процесі (сучасні умови, особливості, практика)” для суддів  місцевих загальних судів.

Вітальними словами семінар відкрили директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець та запрошені викладачі: керівник Бюро психологічних досліджень, практичний психолог, психотерапевт, кандидат психологічних наук Маргарита Журавльова, суддя Апеляційного суду Одеської області Юліан Кравець та провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, травмофокусовний психотерапевт Надія Голембієвська.

Розпочався захід із самопрезентації учасників та з’ясування їх очікувань.

У ході занять судді-слухачі матимуть змогу ознайомитись з останніми змінами в законодавстві про судову експертизу, проаналізувати особливості проведення судової експертизи в держаних та приватних установах. З професійної точки зору Маргарита Журавльова сконцентрує увагу на законодавчих та наукових критеріях та способах оцінки висновків експертів, діючий суддя Юліан Кравець ознайомить з судовою практикою призначення психологічної експертизи про відшкодування моральної шкоди, а Надія Голембієвська розповість про методи оцінки висновків експертів та про підходи визначення відмінностей між думкою психолога та експертною оцінкою стану особистості. Окрім того, учасники семінару розглянуть психологічну експертизу в справах по спірним питанням піклування та встановлення місця проживання дітей, особливості допиту дитини у суді.

Протягом семінару судді працюватимуть у групах, виконуватимуть практичні завдання з подальшою презентацією результатів, моделюватимуть ситуації для освоєння технік та розвитку відповідних навичок.