Національна школа суддів України

Психологічна підтримка в умовах воєнного стану

13 червня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та працівників апаратів місцевих і апеляційних судів у програмі “Zoom” семінар “Подолання наслідків психотравми: психологічна допомога”

Захід організовано та проведено Чернівецьким регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Даний курс розроблений під керівництвом очільниці відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидатки психологічних наук Ганни САВЧЕНКО.

Вітальними словами онлайн–семінар відкрили заступниця директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна АІЛІНЧІЙ та Ганна САВЧЕНКО.

Навчання розпочала начальниця відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидатка психологічних наук Ганна САВЧЕНКО, яка  акцентувала увагу на актуальності психологічної допомоги в умовах воєнного стану, а саме  поглиблення знань щодо особливостей стресових і травмівних ситуацій, їхнього впливу на психіку людини, формування навичок психологічної підтримки та реабілітації. Також вона представила викладачів та ознайомила учасників з програмою заходу. Темою її доповіді  були особливості переживання стресових і травмівних ситуацій: реакції, адаптація, фактори, критерії та типологія психотравм.

Заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук, доцент Андрій МАСЛЮК звернув увагу на наслідки психотравми: стадіях переживання, самодопомозі при виснаженні, тривалості травмівних подій,  а також на помилках, які не слід допускати під час спілкування з людиною в стані гострого стресу або втрати.

Головна спеціалістка-психологиня відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліка ФАРАФОНОВА висвітлила практичні аспекти психологічної допомоги: первинне втручання, самодопомога при панічних атаках, універсальних правилах психологічної гігієни на кожен день.

На завершення семінару слухачі та слухачки заповнили анкети зворотного зв’язку, в яких висловили свої враження, зауваження та побажання.