Національна школа суддів України

Психологічна стійкість в час війни

20 травня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та  помічників суддів місцевих та апеляційних судів онлайн–семінар “Психологічна  травма: як впоратись та відновитись”.

 Захід організовано та проведено спільно відділом підготовки суддів і Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна зауважила, що робота із психологічними травмами потребує великого внутрішнього ресурсу, досвіду і знань, а також побажала учасникам бачити позитивну перспективу та зберігати віру.

У вітальних словах запрошені спікери зазначили, що незважаючи на різні погляди і переконання, всі ми зараз об’єднані подіями, що відбуваються та нашими спільними втратами. Вони поділились досвідом налагодження роботи як в Україні, так і за кордоном, а також розповіли про труднощі, з якими їм довелось стикнутись.

До слова був запрошений  виконуючий обов’язки начальника Львівської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи “Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України” Андрій Гуль, який розповів про неможливість виконання на даний час ухвал про проведення стаціонарних експертиз і звернувся з пропозицією до суддів призначати амбулаторно-комплексні експертизи і одразу зазначати, що вони виконуватимуться за рахунок держави. Це сприятиме кращій співпраці і не затримуватиме терміни виконання ухвал.

До проведення навчання було залучено професорку Університету внутрішніх справ, дитячого психотерапевта, керівницю кризового центру Галину Католик, президента Всеукраїнської асоціації індивідуальної психології, члена NASAP, судового експерта, психотерапевта Зоряну Кошулинську та лікаря-психолога, психотерапевта, асистентку кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології Буковинського державного медичного університету, кандидатку медичних наук Наталю Гринько.

Предметом обговорення були питання щодо роботи над стресом, зокрема у дітей війни; розвиток психологічної стійкості та джерела її отримання; стратегія відновлення душевного спокою після травматичних подій. Учасниками семінару аналізувалась важливість скерування енергії та сили у русло допомоги собі і оточуючим заради збереження людських цінностей у період великого виклику для нашого народу. Спікери також наголошували на необхідності балансу фізичного і психологічного здоров’я.

По завершенню семінару слухачі отримали електронні Сертифікати Національної школи суддів України.