Національна школа суддів України

Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі

8 грудня 2022 року розпочала роботу дводенна VІІ міжнародна науково-практична конференція “Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі”, співорганізаторами якої є Міністерство внутрішніх справ України, Консультативна місія Європейського Союзу в Україні та Національна академія правових наук України. Захід присвячено обговоренню засад державної антикорупційної політики в Україні, проектів змін і доповнень до законодавства, рекомендацій з практичного здійснення превентивних антикорупційних заходів в умовах воєнного стану, шляхів активізації протидії корупційній злочинності та питань підготовки кадрів відповідної спеціалізації з урахуванням міжнародних норм і зарубіжного досвіду.

Учасники конференції - вітчизняні та міжнародні експерти, представники профільних комітетів Верховної Ради України, Офісу Президента України, фахівці Міністерства внутрішніх справ, Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки, Міністерства юстиції, Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агенства з питань запобігання корупції, Національної поліції України та інших державних установ і громадських організацій, провідні вчені закладів вищої освіти і науково-дослідних установ сектору безпеки.

Від Національної школи суддів України участь у конференції взяли викладач відділу підготовки викладачів (тренерів), к. ю. н. Наталія Ахтирська та головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, к. ю. н. Олександр Кравчук.

Впродовж першого дня конференції обговорено окремі питання реалізації антикорупційної політики в системі МВС протягом 2020-2022 років, проблему відбиття “фонової корупції” в проекті Кримінального кодексу України, корупційні ризики у сфері державного контролю за безпекою дорожнього руху, засади антикорупційної політики у сфері надання адміністративних послуг у системі сервісних центрів МВС, окремі аспекти діяльності уповноважених підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції в умовах воєнного стану, проблемні питання визнання активів необґрунтованими та стягнення їх у дохід держави, особливості судового розгляду корупційних справ в умовах воєнного стану.

Другий день роботи присвячений дослідженню проблем протидії організованій злочинності й корупції в міжнародному вимірі, застосування обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, удосконалення підходів до реалізації заборони щодо працевлаштування колишніх публічних службовців в Україні, обговоренню особливостей проведення судових експертиз у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення, антикорупційної перевірки ділових партнерів (контрагентів).

Результатом роботи конференції є розробка рекомендацій щодо внесення змін до законодавства з питань запобігання корупції, оптимізації роботи правоохоронних органів та закладів вищої освіти.