Національна школа суддів України

Різновиди множинності злочинів

25 червня 2020 року Національною школою суддів України проведено онлайн семінар для суддів місцевих загальних судів “Практичні аспекти розмежування різновидів множинності злочинів – повторність, сукупність та рецидив злочинів”.

Навчальний захід відкрила заступниця директора Харківського регіонального відділення Яна Шевцова, яка зазначила, що метою семінару є поглиблення знань суддів щодо розуміння інституту множинності злочинів, передбачення правових наслідків у зв’язку з повторністю, сукупністю та рецидивом злочинів, сприяння формуванню єдиної судової практики стосовно кваліфікації дій, що утворюють множинність.

Семінар провела суддя Київського районного суду міста Харкова Світлана Муратова, яка  увійшла до складу  розробників тренінгу за цією тематикою та  є фахівцем у галузі кримінального права та процесу.

За результатами участі в семінарі судді отримали чітке розуміння ряду теоретичних положень науки кримінального права, зокрема визначення форм множинності злочинів – повторність, сукупність, рецидив, та обговорили застосування правил кваліфікації при виникненні конкуренції чи колізії між нормами Кримінального Кодексу, значимість з’ясування відомостей про особу, яка притягається до кримінальної відповідальності, даних про погашення або зняття судимості.

Також під час семінару судді виконали практичні завдання та отримали відповіді на всі свої запитання.

Судді-учасники підкреслили актуальність обраної теми, інтерактивність викладання та зручність онлайн формату проведення семінару з використанням програми “ZOOM”.

Повний текст програми семінару розміщено на сайті Національної школи суддів України  за посиланням http://nsj.gov.ua/ua/training/programi-harkiv/25-chervnya-2020-r-programa-seminaru-na-temu-praktichni-aspekti-rozmejuvannya-riznovidiv-mnojinnosti-zlochiniv-povtornist-sukupnist-ta-retsidiv-zlochiniv/