Національна школа суддів України

Роль коучингу в навчанні майбутніх суддів

11 жовтня в Одеському регіональному відділенні Національної школи суддів проходить тренінг на тему: “Наставництво (коучинг) та його необхідність для формування професійних навичок майбутнього судді”, який Національна школа суддів проводить у співпраці з Проектом ЄС “Підтримка реформ з верховенства права в Україні (ПРАВО-JUSTICE)” та Програмою реформування сектору юстиції Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове правосуддя”.

Суддів-коучів привітали заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів)-радник, суддя Верховного Суду України у відставці, Заслужений юрист України, кандидат юридичних наук  Ольга Шаповалова та радник з правових питань Програми USAID “Нове правосуддя”  Ірина Зарецька.

Організатори тренінгу акцентували увагу на важливості інституту наставництва для підготовки кандидатів на посаду судді з метою набуття майбутніми суддями практичних навичок суддівської роботи та розуміння соціального контексту відправлення правосуддя.

Експерти проекту ЄС “ПРАВО-Justice” Отілія Стефанія Пакурарі та Драгомір Йорданов ознайомили присутніх із міжнародною практикою наставництва для суддів.

Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, доктор юридичних наук, Заслужений юрист України Михайло Вільгушинський зосередив увагу слухачів  на Положенні про стажування та наставництво (коучинг) та особливостях оцінювання за результатами стажування.

Викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамара Закревська запропонувала суддям відеоролік “Для чого майбутнім суддям наставники?” і провела жваву й цікаву модеровану дискусію щодо переглянутого.

Суддя Деснянського районного суду міста Києва Валерія Бабко  обговорила з коучами особливості II Блоку спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді “Цивільне судочинство” та надала поради щодо використання матеріалів з цього блоку на практиці.

Провідний науковий співробітник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидат психологічних наук Андрій Маслюк  зацікавив слухачів інтерактивною міні-лекцією щодо психологічних  аспектів  взаємодії судді – наставника (коуча) та кандидата на посаду судді та надав корисні поради суддям.

Судді-коучі по завершенню тренінгу вмітимуть належним чином організовувати та забезпечувати проходження стажування кандидатами на посаду судді, а також сприяти формуванню практичних навичок роботи майбутнього судді відповідно до індивідуального плану стажування.