Національна школа суддів України

Роль помічника судді в забезпеченні професійної діяльності судді

28 липня 2022 року Національна школа суддів України провела для  помічників суддів семінар-практикумРоль помічника судді в забезпеченні професійної діяльності судді”.

Семінар відкрив начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, який зазначив, що у кращих традиціях Національна школа суддів України продовжує проводити навчальні заходи для помічників суддів у непрості часи для нашої держави. Також він привітав учасників з Днем Української Державності та наголосив на інтенсивній роботі Національної школи суддів України, проведенні великої кількості навчальних заходів для підтримання і підвищення рівня кваліфікації помічників суддів. Іван Балаклицький зазначив, що тема семінару є надзвичайно важливою, актуальною та покликана отримати знання, навички та розуміння статусу помічника судді з відповідними правами та обов’язками, усвідомити зміст понять “репутація помічника судді” та “імідж судової влади”  в контексті висновку КРЄС, засвоїти етичні стандарти поведінки помічника судді у професійній діяльності та приватному житті, оволодіти вмінням керувати діалогом з учасниками процесу та відвідувачами суду, розуміти та свідомо корегувати власний психологічний стан.

Семінар провели директор Вінницького навчального центру Національної школи суддів України Олена Мілієнко,  голова Бахмацького районного суду Чернігівської області Павло Пархоменко, керівник апарату Волинського апеляційного суду Оксана Підгайна, заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Андрій Маслюк.

Під час семінару викладачі розкрили роль помічника судді крізь призму висновку КРЄС, аспекти ефективної комунікації, нагадали основні принципи та засоби підвищення й підтримання належного рівня іміджу судової влади.

Про етичні аспекти та репутацію помічника судді розповіла Олена Мілієнко.

Покрокову інструкцію щодо профілактики професійного вигорання помічників суддів надав Андрій Маслюк. Також слухачі отримали дієві рекомендації щодо збереження рівноваги в умовах критичних ситуацій, що трапляются в умовах воєнного стану та переглянули навчальне відео.

У ході семінару-практикуму Оксана Підгайна залучила учасників  до модерованої дискусії та зосередила увагу на правовому статусі, посадових обов’язках, трудовому договорі, соціальному захисті помічника судді та провела експрес-опитування щодо знань Положення про помічника судді, затвердженого рішенням Ради суддів України від 18.05.2018  № 21.

На завершення онлайнового заняття помічники суддів висловили свої враження, зазначивши його насиченість і цікаву подачу інформації.