Національна школа суддів України

Роль суддів у наближенні міжнародного захисту в Україні до стандартів ЄС

5 жовтня 2023 року Національна школа суддів України спільно з Благодійним фондом “Право на захист” провели круглий стіл “Роль суддів у наближенні міжнародного захисту в Україні до стандартів ЄС” із метою підвищення рівня кваліфікації суддів Верховного Суду та апеляційних адміністративних судів.

Круглий стіл проводився з метою обміну досвідом суддів України та Європейського Союзу, а також спеціалістів у галузі права з УВКБ і Європейської Ради у справах біженців та вигнанців (ECRE) у сфері міжнародного захисту.

Вітальними виступами захід відкрили начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Любов Гончар, заступниця президента БФ “Право на захист” Надія Ковальчук та Старший офіцер з питань захисту УВКБ ООН в Україні Крістоф Бо.

На обговорення загалу було винесено дві важливі теми: “Суд Європейського Союзу як інтерпретатор права ЄС у сфері міжнародного захисту” та “Національні судді як інтерпретатори права у сфері міжнародного захисту”. Доповідачами виступили практикуючі судді та міжнародні експерти.

Ірина Гнасевич, старший офіцер з правових питань Європейської ради у справах біженців та вигнанців, зробила загальний огляд права ЄС та практики Суду ЄС (Court of Justice) у сфері міжнародного захисту.

Мирослава Білак, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, зосередила увагу на значенні та застосуванні Практики Суду ЄС (Court of Justice) у національній практиці з питань міжнародного захисту судами України.

Боштян Залар, Старший суддя апеляційного підрозділу Адміністративного суду Республіки Словенія, Президент Європейського відділення Міжнародної асоціації суддів у справах біженців та мігрантів, ad hoc суддя Європейського суду з прав людини, поділився досвідом щодо доступу до процедури міжнародного захисту у практиці національних судів країни-члена ЄС.

Любов Любчич та Яна Макаренко, судді Другого апеляційного адміністративного суду, обговорили із суддями питання доступу до процедури міжнародного захисту у практиці апеляційних судів України в період дії воєнного стану.

Учасники круглого столу мали змогу поставити доповідачам додаткові запитання з тематики їх виступів та подискутувати з озвученої проблематики.

За результатами роботи круглого столу судді-учасники отримали Сертифікати Національної школи суддів України.