Національна школа суддів України

Розгляд справ про злочини проти основ національної безпеки України

8 лютого 2023 року Національна школа суддів України провела для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду семінар “Розгляд справ про злочини проти основ національної безпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку”.

Навчальний захід відкрив начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький  та директор Дніпровського регіонального відділення  Володимир Поплавський, які привітали учасників та ознайомили із тематикою програми.

У проведенні семінару взяли участь суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктор юридичних наук, професор Ян Берназюк, суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук та суддя Маловисківського районного суду Кіровоградської області, кандидат юридичних наук Дмитро Кратко.

На першій онлайн-лекції помічники суддів дослідили принцип національної безпеки, як підставу тимчасового обмеження прав і свобод людини в умовах воєнного стану (ст. 64 Конституції України) та відступу від зобов’язань держави (ст. 15 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод) разом із Яном Берназюком.

На другій онлайн-лекції Наталія Марчук розповіла про особливості судової практики Верховного Суду розгляду справ про злочини проти основ національної безпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

На завершення семінару Дмитро Кратко акцентував увагу присутніх на співвідношеннях злочинів проти основ національної безпеки України між собою та з суміжними кримінальними правопорушеннями.

Під час навчання помічники суддів мали можливість долучитися до обговорення важливих питань судової практики, отримати ґрунтовні, фахові відповіді на проблемні запитання.