Національна школа суддів України

Розгляд цивільних справ про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок ДТП

14 вересня 2023 року Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України був проведений усеукраїнський семінар “Окремі аспекти розгляду цивільних справ про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди” для суддів місцевих загальних судів в режимі онлайн у програмі “Zoom”.

Навчальний захід відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ, який привітав учасників, ознайомив з програмою усеукраїнського семінару, зупинився на правилах проведення навчального заходу в режимі онлайн і був модератором усеукраїнського семінару.

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, доктор юридичних наук, професор Євген ПЕТРОВ висвітлив актуальну судову практику розгляду національними судами цивільних справ про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо-транспортної пригоди.

Суддя Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Анастасія МИХАЛЬЧЕНКО надала практичні поради щодо дій судді при надходженні позовної заяви про відшкодування шкоди та підготовку справи до судового розгляду.

Суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Сергій ФЕДОРІЩЕВ розглянув актуальні питання що виникають при розгляді цивільної справи про відшкодування матеріального збитку та моральної шкоди внаслідок ДТП.

Суддя Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Максим ХОДАКІВСЬКИЙ обговорив зі слухачами алгоритм дій у разі настання ДТП.

Професор кафедри державно-правових дисциплін факультету № 2 Криворізького навчально-наукового інституту Донецького державного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Микола ВЕСЕЛОВ зосередив увагу на умовах та правових підставах цивільно-правової відповідальності для відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки.

Старший викладач кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Максим ШЕВЯКОВ розповів про поняття, види та ознаки дорожньо-транспортних пригод та порядок їх документування, а також  зупинився на основних критеріях до зібрання доказів на місці події.

Старший судовий експерт лабораторії інженерно-транспортних та технічних досліджень Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Андрій ІСКОНДЯРОВ надав інформацію щодо проведення автотехнічної експертизи для встановлення обставин  дорожньо-транспортної пригоди і рекомендації по підготовці необхідних документів та матеріалів для проведення експертизи.

Під час проведення семінару судді мали можливість обговорити актуальні питання, що виникають при розгляді таких справ у суді і обмінятися досвідом щодо їх вирішення.

За результатами успішного проходження навчального заходу учасники отримають електронну форму Сертифіката Національної школи суддів України.

Повний текст програми усеукраїнського семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.