Національна школа суддів України

Розпочато підготовку суддів Вищого антикорупційного суду

20 березня 2023 року Національна школа суддів України у співпраці з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні із залученням експертів програм/проєктів міжнародної технічної допомоги – проєкту Ради Європи “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України”, Програми USAID “Справедливість для всіх” та Німецького фонду міжнародного правового співробітництва розпочала проведення обов’язкової тижневої підготовки суддів Вищого антикорупційного суду з метою підвищення рівня їх кваліфікації.

Програма підготовки побудована на основі побажань суддів ВАКС, які були заздалегідь направлені до НШСУ. Участь у підготовці беруть 38 суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати ВАКС, а викладачами запрошені провідні українські та міжнародні експерти, судді Верховного Суду, апеляційної та першої інстанції – викладачі Національної школи суддів України, науковці.

Вітальними словами цьогорічну підготовку відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк та голова Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко.

Модераторами першого навчального дня були ректор Микола Оніщук, проректор Наталія Шукліна та начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький.

Перший тренінговий день проведено фаховою командою у складі судді Конституційного Суду України, представника України в Консультативній раді європейських суддів при Комітеті Міністрів Ради Європи, доктора юридичних наук, професора, член-кореспондента Національної академії правових наук України, заслуженого юриста України Віктора Городовенка, судді Верховного Суду Аркадія Бущенка, а також міжнародних експертів – головної фахівчині з повернення активів Джоен Саммерс (США) та головного фахівця з навчання Джона Валковчі (США) – лондонської компанії Asset Reality, експерти якої спеціалізується на пошуку, поверненні та управлінні криптоактивами, Генерального прокурора землі Північний Рейн-Вестфалія у відставці Вальтера Зельтера (Німеччина).

Упродовж першої сесії увага суддів була акцентована на висновку Консультативної ради європейських суддів від 2.12.2022 № 25 (2022) щодо вираження поглядів суддів, а також на проблемних аспектах та особливостях обрання запобіжного заходу обвинуваченому до набрання вироком законної сили.

Друга сесія була присвячена розгляду ключових понять та викликів у світлі кримінальних проваджень щодо розшуку і конфіскації криптоактивів, ознак легалізації (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом. Крім того, було розглянуто кращі практики та міжнародні стандарти з питань повернення активів й боротьби з відмиванням грошей.

Протягом навчального дня судді мали можливість обмінятися думками щодо озвучених питань, а також поставити додаткові запитання експертам та отримати на них фахові відповіді.