Національна школа суддів України

Розпочато розробку керівних принципів судових комунікацій справ щодо воєнних злочинів

26 липня 2023 року розпочато роботу триденної зустрічі представників судової влади по розробці керівних принципів судових комунікацій справ щодо воєнних злочинів. Захід відбувається у межах проєкту “Судові комунікації справ щодо воєнних злочинів”, що реалізує ГО “Вектор прав людини” за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Справедливість для всіх” в очному форматі та з можливістю участі через застосунок Zoom.

У зустрічі взяли участь представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, ГО “Вектор прав людини», Програми “Справедливість для всіх”, судді-спікери, прессекретарі судів, адвокати, міжнародні та національні експерти з питань комунікації.

Від Національної школи суддів України участь у заході взяли начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Оксана Шамрай, заступник начальника вказаного відділу Олександр Іщенко та головний науковий співробітник Олександр Кравчук.

Перший день роботи присвячено обговоренню викликів, які постали перед органами та установами системи правосуддя, особливостей комунікації судів про справи щодо воєнних злочинів в умовах війни та представленню результатів досліджень громадських організацій щодо комунікаційної діяльності судів в умовах повномасштабного вторгнення.

Впродовж другого дня заходу на основі буде напрацьовано Алгоритм комунікації судом про справи щодо воєнних злочинів, обговорено наявні та бажані комунікаційні інструменти суду у даній категорії справ, а також методи реагування на комунікаційні форс-мажори.

Заключний день присвячено розробці напрямів підтримки судів, необхідної для забезпечення дієвої комунікації справ щодо воєнних злочинів та узгодженню подальших кроків.