Національна школа суддів України

Розробники навчальних курсів з практики ЄСПЛ підвищують свій фаховий рівень

27-29 серпня у м. Трускавець Львівської області проходить семінар для розробників навчальних курсів та програм з практики ЄСПЛ у рамках проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”, що реалізується Координатором проектів ОБСЄ в Україні спільно з Національною школою суддів України, Верховним Судом України та Вищим адміністративним судом України за фінансової підтримки уряду Канади.

В рамках вищезазначеного проекту, що розпочався у вересні 2014 року, за рік роботи вдалося розробити низку навчальних курсів для суддів щодо застосування Конвенції про захист прав людини та практики Європейського суду з прав людини із впровадженням сучасних інтерактивних методик, спрямованих на розвиток і удосконалення суддівських навичок. Зокрема, це курси у рамках стандартизованої програми для суддів загальних та адміністративних судів, призначених на посаду вперше (1-2 рік роботи), які вже були апробовані у Львівському регіональному відділенні НШСУ у червні та липні цього року. Окрім цього, у процесі розробки перебуває курс з права власності у світлі вимог статті 1 Першого протоколу до Конвенції, та дистанційний курс для суддів загальних та адміністративних судів. Загалом до завершення діяльності проекту (грудня 2017 року) планується розробити 10 навчальних курсів для суддів з такої актуальної тематики, як застосування практики ЄСПЛ.

Усього за рік діяльності проекту відбулося сім триденних засідань робочих груп розробників навчальних курсів для суддів щодо застосування Конвенції та практики ЄСПЛ, а кількість суддів-розробників сягнула сорока осіб. Усі вони намагаються керуватися у своїй роботі Національними стандартами суддівської освіти, які окреслюють певні вимоги як до розробників навальних курсів і програм, так і для викладачів (тренерів/фасилітаторів).

Для підвищення спроможності розробників навчальних курсів був організований окремий захід, де викладачами і модераторами виступають високоповажні міжнародні та національні експерти.

Розгляду справ за пілотною процедурою та процедурою спрощеного розгляду присвятять свої презентації Костакіс Параскева, експерт у сфері публічного права, та Павло Пушкар, доцент юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, старший юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини. Практичне застосування та впровадження Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у Сполученому королівстві Великої Британії та Ірландії, а також Акт про права людини 1998 року – у центрі доповіді британського адвоката Джона Сміта.

Під час секції «Суддівська незалежність, безсторонність. Проблема корупції, етичні стандарти, дисциплінарна та кримінальна відповідальність суддів» учасники та учасниці поспілкуються з Олександром Волковим, суддею Верховного Суду України, Анатолієм Мірошниченком, членом Вищої ради юстиції України, Йоанною Маршалік, співробітницею з правових питань, Місія ЄС в Косово, Пшемиславом Мусіялковскі, експертом Програми розвитку ООН та ЄС щодо актуальних питань, які хвилюють суддівську спільноту.

Драголюб Попович, суддя Європейського суду з прав людини у відставці, професор юридичного факультету Бєлградського університету ознайомить учасників семінару з захистом права власності відповідно до Конвенції та практика Європейського суду з прав людини.

Учасники та учасниці семінару для розробників навчальних програм та курсів переглянуть відеозаписи слухань справ Європейським судом з прав людини (обговорення процедури, її впливу на зміст та позиції сторін, структура та зміст усних доповідей сторін) та виконають низку практичних завдань з метою набуття навичок, які їм стануть у нагоді при розробці нових навчальних курсів з Конвенції.