Національна школа суддів України

Розвиток співпраці з проєктами ОБСЄ в Україні

7 вересня 2023 року ректор Микола Оніщук провів робочу зустріч зі спеціальним представником Головування ОБСЄ – Координатором проєктів в Україні, Послом Марселем Пешко.

Під час зустрічі було обговорено напрями спільної діяльності Національної школи суддів України та нової Програми підтримки ОБСЄ для України, а також питання імплементації спільного поновленого проєкту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя. Фаза ІІ”.

Микола Оніщук поінформував пана Посла про діяльність НШСУ в умовах воєнного стану, тематику навчальних курсів та заходи, які були реалізовані протягом 2022 року та першого півріччя 2023 року у співпраці Національної школи суддів України та проєкту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя. Фаза ІІ”. Ректор також наголосив на запланованих у другому півріччі цього року заходах, зокрема, проведення у жовтні та листопаді двох вступних тренінгів з гендерної рівності та недискримінації для суддів і тренерів НШСУ (в очному форматі у Києві та Львові).

У свою чергу спеціальний представник чинного Головування ОБСЄ – Координатор проєктів в Україні, Послол Марсель Пешко поінформував про розвиток подальшої співпраці з НШСУ та можливості продовження і поглиблення діяльності проєктів ОБСЄ в Україні, зокрема, щодо: надання експертної підтримки та підтримки з розвитку потенціалу Національної школи суддів України та Верховного Суду у розробці нових курсів і розбудові тренерського потенціалу суддів-тренерів; посилення гендерних компетенцій суддів шляхом навчання та наставництва; розробки інструментів відкритої онлайн освіти; підтримки платформ регулярного підвищення кваліфікації у сфері захисту прав людини; підтримки моніторингу судових процесів громадянським суспільством, а також розвиток його потенціалу та обмін передовим досвідом.

Участь у зустрічі від НШСУ також взяли проректор Наталія Шукліна та заступниця начальника відділу міжнародного співробітництва Вікторія Семенюк, керівниця проєктного відділу (Демократизація та належне урядування, верховенство права та права людини) Програми підтримки ОБСЄ для України Наталія Ступницька.