Національна школа суддів України

Рухаючись вперед: використання допоміжних технологій у судочинстві

1 березня 2024 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у круглому столі з нагоди презентації Висновку КРЄС № 26 (2023) “Рухаючись вперед: використання допоміжних технологій у судочинстві” та обговорення питань цифровізації судової гілки влади, організованому спільно Верховним судом та Відділом програм співробітництва Ради Європи в рамках проєкту “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду”.

Роботу круглого столу відкрив голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, який звернув увагу учасників на важливості використання допоміжних технологій в сучасній системі правосуддя.

Суддя Конституційного Суду України, представник України в Консультативній раді європейських суддів Віктор Городовенко та суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, Голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, заступник представника України в Консультативній раді європейських суддів Єгор Краснов презентували Висновок КРЄС № 26 (2023) “Рухаючись вперед: використання допоміжних технологій у судочинстві”. Спікери зосередили увагу на питаннях щодо адміністрування справами, електронного подання документів та судового провадження, системи відстеження та управління справами, гібридних слухань. При цьому було наголошено, що застосування названих технологій не повинно підривати індивідуальну та інституційну незалежність судової гілки влади.

З вітальними промовами також виступили Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов та Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак.

У своєму виступі в рамках сесії “Імплементація рекомендацій Висновку № 26 Консультативної ради європейських суддів в Україні” Микола Оніщук наголосив, що використання допоміжних технологій є важливою складовою ефективного відправлення правосуддя. Це особливо актуально в контексті вирішення проблеми тривалості судових проваджень в Україні. Крім того, М. Оніщук зупинився на питанні щодо застосування дистанційних та онлайн платформ в суддівській освіті, а також реалізації проєкту “Електронна школа”.

Від Національної школи суддів України у фаховій дискусії також взяли участь начальник відділу інформаційних технологій Андрій Шаповал та заступниця начальника відділу міжнародного співробітництва Вікторія Семенюк.