Національна школа суддів України

Секретарі судового засідання адміністративних судів підвищують свій професійний рівень

8–12 жовтня 2018 року Харківське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів.

Учасників заходу привітала директор регіонального відділення Валентина Коржик, яка ознайомила із програмою підготовки.

Під час підготовки слухачі разом із викладачем, доцентом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василем Пивоваровим в інтерактивній формі опанують  сучасні тенденції українського писемного та усного мовлення в юридичній сфері, ознайомляться з вимогами укладання документів та особливостями їх мовного оформлення, з прикладами типових порушень лексичних, граматичних і стилістичних норм у професійному мовленні та письмі.

Особливою частиною підготовки стане відвідування Харківського окружного адміністративного суду, під час якого керівник апарату Валентина Лисенко, заступник керівника апарату Ірина Зарубіна та начальник відділу документального забезпечення інформаційної та архівної роботи Лариса Улановська ознайомлять колег з   роботою структурних підрозділів суду, поспілкуються на тему етичних основ судової діяльності та професійної етики працівника апарату суду, обговорять методику роботи секретаря судового засідання в адміністративних судах. Наприкінці візиту слухачі відвідають судове засідання.

Головний  редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін  проведе інтерактивні заняття з вивчення основних положень Закону України “Про державну службу”, детально проаналізує вимоги, що пред’являються до осіб, призначених на посади секретарів судового засідання. Викладач проінформує учасників підготовки про вимоги Закону України “Про запобігання корупції”, електронне декларування, конфлікт інтересів та фінансовий контроль.

Про застосування Закону України “Про судовий збір”, відстрочення та розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру, звільнення від оплати секретарям судового засідання розповість головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення діяльності судів, судової статистики та інформаційних технологій територіального управління Державної судової адміністрації України у Харківській області Наталя Малишкіна.

Разом із представником Харківської міської громадської організації інвалідів “Креавіта” Уляною Франківською, слухачі покращать свої навички комунікації у роботі з людьми з особливими потребами, навчаться етиці спілкування з маломобільними групами населення.

Суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Михайло Гуцал обговорить зі слухачами напрямки реформування судової системи. Під час навчання доповідач ознайомить аудиторію з інноваціями в судочинстві, змінами до законодавства, засадами організації судової влади.

Спільно з  психологом-практиком Анастасією Горецькою слухачі опанують психологічні аспекти професійного вигорання працівників апарату суду, дізнаються про засоби оптимізації міжособистісних стосунків. Виконуючи практичні вправи, секретарі судового засідання набудуть навички необхідні для вирішення та попередження конфліктів у спілкуванні між працівниками суду та відвідувачами, навчаться формувати позитивний соціально-психологічний клімат у колективі.