Національна школа суддів України

Семінар щодо механізмів запобігання зловживання процесуальними правами

25 жовтня 2023 року в Національній школі суддів України проведено апробацію семінару для суддів “Механізми запобігання зловживання процесуальними правами учасниками кримінального провадження: національне право та міжнародна практика” в межах періодичного навчання помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду.

З вітальними словами до слухачів звернулися директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський та головний спеціаліст відділу підготовки суддів Тетяна Франюк, яка в подальшому модерувала захід.

До викладання семінару запрошені судді, які є розробниками навчальних матеріалів: Юлія Іваніна, суддя Дніпровського районного суду міста Києва; Ольга Гіда, суддя Довгинцівського районного суду Кривого Рогу Дніпропетровської області; Ірина Тесленко, суддя Солом’янського районного суду міста Києва; Андрій Подзіров, суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області та Вадим Кулєбякін, суддя Чемеровецкого районного суду Хмельницької області.

До уваги слухачів семінару запропоновані інтерактивні лекції з презентаціями: - зловживання правом у кримінальному процесі;

-відповідальність за неповагу до суду;

- механізми запобігання зловживанням процесуальними правами учасниками кримінального провадження. Окрему увагу було приділено рішенням, в яких судом констатовано зловживання процесуальними правами та прецедентній практиці Європейського суду з прав людини.

Під час семінару слухачі брали участь у спільних обговореннях, вирішенні практичних завдань та отримували корисні поради від викладачів (тренерів).