Національна школа суддів України

Справи про колабораційну діяльність

4 жовтня 2023 року Одеське регіональне відділення спільно провело семінар для суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Розгляд судами справ про колабораційну діяльність”.  До семінару приєднались також слухачі з Дніпровського РВ.

Навчальний захід відкрив директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який ознайомив слухачів з програмою та регламентом заходу і представив доповідачів: заступника голови Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, секретаря Першої судової палати ККС ВС,  кандидата юридичних наук Наталію Антонюк; суддю Київського районного суду м. Харкова,  кандидата юридичних наук Світлану Муратову; суддю Галицького районного суду м. Львова Катерину Котельву; прокурора відділу Офісу Генерального прокурора, кандидата юридичних наук Валерія Жидкова; завідувача кафедри кримінального процесу  та криміналістики Одеського державного університету внутрішніх справ, доктора юридичних наук, професора Ганну Тетерятник.

Розпочався семінар зі вступної лекції щодо історичного виміру колаборації та її зв'язком з МГП. Згідно з програмою учасники обговорили особливості кваліфікації злочинів за ст. 111-1 КК України, відмежування колабораційної діяльності від суміжних складів кримінальних правопорушень. Тренери провели модеровані дискусії щодо проблемних питань розгляду судами першої та апеляційної інстанцій кримінальних проваджень про колабораційну діяльність та застосування спеціальної процедури притягнення до кримінальної  відповідальності  (in absentia) за колабораційну діяльність.

На завершення учасники отримали роз’яснення фахівців щодо спірних питань, поділились власним досвідом.