Національна школа суддів України

Стандарти написання судового рішення у кримінальному судочинстві

6 червня 2023 року Національна школа суддів України провела онлайн-семінар-практикум для помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду “Стандарти написання судового рішення у кримінальній справі”.

 У своєму вступному слові начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький ознайомив слухачів із особливостями проходження навчання в режимі онлайн  та побажав учасникам  бути активними в обговоренні питань, що внесенні у програму навчання. Модерувала онлайн-семінар-практикум заступниця начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва.

Навчальний захід має на меті поглибити професійні знання помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду та надати їм можливість фахово проаналізувати практичні питання, що виникають у їх роботі під час складання проєктів судових рішень у кримінальному судочинстві.

Програма семінару-практикуму складалася із чотирьох тем:

– написання судового рішення у кримінальному провадженні: практичний аспект;

мотивованість (обгрунтованість) судового рішення як одна з основних вимог до якості судового рішення ( правосуддя);

– вирок суду за наслідками розгляду кримінального провадження;

– особливості написання судових рішень у кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів (стаття 438 Кримінального Кодексу України).

Тренерська команда, до якої увійшли суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук, суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, Заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор Ян Берназюк, секретар кримінальної палати, суддя Чернівецького апеляційного суду Галина Станковська, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, Ірина Шаповалова успішно презентували навчальні матеріали, та надали  корисні поради, що стосуються вимог до написання широкого кола судових рішень у кримінальному судочинстві, які регламентуються не лише національним законодавством, а й нормами міжнародного права та практикою Європейського суду з прав людини.