Національна школа суддів України

Стартувало стажування майбутніх суддів у судах цивільної спеціалізації

23 жовтня 2018 року Національна школа суддів України розпочала проведення стажування для 371 кандидата на посаду судді в місцевих загальних судах, яке є складовою всієї програми спеціальної підготовки. Стажування в місцевих загальних судах, які  спеціалізуються на розгляді  цивільних справ, буде  тривати майже п’ять тижнів.

Відповідно до Положення про стажування та наставництво (коучинг) кандидатів на посаду судді стажування є обов’язковою складовою спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, проводиться у формі практичної підготовки кандидатів в місцевих судах і має на меті на основі знань, отриманих ними під час теоретично–практичної підготовки переконливо та на власну відповідальність застосовувати ці знання та спроможності у практичній діяльності зі здійснення правосуддя із урахуванням подальшої поступової інтеграції України до Європейського союзу.

Національна школа суддів України провела важливу роботу зі створення реєстру місцевих судів та суддів–наставників (коучів) для проведення стажування. На сьогодні в цьому реєстрі налічується близько 90 баз стажування та понад 150 суддів–наставників (коучів).  

З метою  формування навичок щодо здійснення наставництва в ході проходження кандидатами на посаду судді стажування в місцевих судах Національна школа суддів України протягом вересня та жовтня  2018 року провела серію  методичних тренінгів для суддів–наставників (коучів) в містах  Києві, Одесі, Львові та Харкові. Практичними цілями в ході підготовки зазначених тренінгів була  належна  організація та забезпечення проходження стажування; сприяння формуванню практичних навичок роботи майбутнього судді відповідно до індивідуального плану стажування; визначення та передбачення часу, необхідного для проведення судового засідання тощо. Крім того, особлива увага при акумулюванні матеріалів тренінгу для коучів акцентувалася на психологічному аспекті взаємодії судді–наставника з кандидатом на посаду судді.

Кожен кандидат на посаду судді  у процесі проходження стажування має виконати значний об’єм  завдань, визначених в індивідуальному плані.

Суддя, який буде допомагати кандидату на посаду судді освоїти практичні навички для професійного здійснення цивільного судочинства (коуч), за результатами проходження стажування підготує відповідний висновок про проходження майбутнім суддею стажування. У цьому важливому документі будуть відображатися результати виконання кандидатом на посаду судді завдань стажування та зазначатися обставини оволодіння ним вміннями та навичками, необхідними в суддівській кар’єрі.