Національна школа суддів України

Сучасна практика організації роботи судів

31 травня 2021 року Національна школа суддів України в місті Києві розпочала проведення підготовки голів Касаційних судів у складі Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, голів і заступників голів апеляційних і місцевих судів.

Сучасна суддівська освіта є запорукою верховенства права, демократичного розвитку суспільства та правової держави, відновлення високозначимої ролі суду, – відзначив ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук у зверненні до очільників судів. Ректор поінформував про сучасні технології підготовки в Національній школі суддів України та акцентував увагу на запровадження кардинально нових освітніх підходів і практик. Він анонсував новели суддівської освіти – у 2020 році ухвалена Стратегія розвитку суддівської освіти в Україні на 2021–2025 роки, в якій передбачено шість стратегічних напрямів розвитку суддівської освіти. Чотири з них зосереджені на подальшому розвитку та вдосконаленні досягнень суддівської освіти. Зокрема, це інституційний розвиток Національної школи суддів України; розвиток національних стандартів суддівської освіти; удосконалення системи спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді; запровадження новітніх форм і методів у проведенні занять. Серед нововведень – використання нових форм підготовки (індивідуальних чи групових зустрічей із потерпілими за сплином певного часу, залученість у програми ресоціалізації, спільні проєкти та програми з інституціями, “дружніми до правосуддя”. Стратегія передбачає підвищення ваги ціннісної складової та врахування соціального контексту здійснення правосуддя. Ректор презентував спеціальний випуск фахового загальнодержавного науково–практичного та науково–методичного юридичного видання Слово Національної школи суддів України.

Підготовка голів і заступників розпочалася презентаціями секретаря Великої Палати Верховного Суду Всеволода Князєва та судді Великої Палати Верховного Суду Дмитра Гудими, які сконцентрували увагу на розкритті важливого питання щодо забезпечення Верховним Судом принципу єдності судової практики та розвитку майбутніх спеціалізацій. 

Тимчасово виконуючий обов’язки Голови Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков поінформував очільників судів про поточний стан фінансування судів і питання бюджету для системи правосуддя у 2021 року. Під час спілкування з керівниками судів передбачено обговорення міжнародного досвіду в розвитку судового адміністрування, питання перспективних напрямків та якості роботи суду.

Виступ членкині Вищої ради правосуддя, судді Шостого апеляційного адміністративного суду Світлани Шелест присвячений актуальним питанням дисциплінарної практики Вищої ради правосуддя.

Заступниця керівника Програми USAID “Справедливе правосуддя” Наталія Петрова під час доповіді розкрила сучасні методи комунікації в судовій системі. Доцільним для практичного впровадження є обмін досвідом щодо змісту та структури стратегії комунікаційної діяльності суду, яка розроблена на основі Концепції комунікації судової влади України.

Заступник начальника відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук Андрій Маслюк акцентував увагу на психологічних особливостях профілактики професійного вигорання суддів. Очільники судів отримали знання про особливості емоційно–вольової саморегуляції та відпрацюють первинні навички з протидії професійному вигоранню у професійній діяльності.

Голова відділу Департаменту виконання судових рішень Європейського суду Павло Пушкар презентує важливі питання стосовно ролі голови суду в забезпеченні ефективності здійснення правосуддя, щодо розумних строків судових проваджень в практиці Європейського суду та Комітету Міністрів Ради Європи.

Слушними та вагомими для практичного застосування будуть висновки Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) та завдання для України, які обговорить з очільниками судів суддя Конституційного Суду України, доктор юридичних наук, представник КРЄС від України Віктор Городовенко.

Голова Південно–західного апеляційного господарського суду, голова Асоціації суддів господарських судів Наталія Богацька залучить судових управлінців до обговорення злагодженої взаємодії голови суду з керівником апарату.

Ключовим аспектом презентацій проректора Національної школи суддів України Наталії Шукліної, судді Павла Пархоменка, начальниці відділу “Вінницький навчальний центр” Олени Мілієнко та керівниці апарату Волинського апеляційного суду Оксани Підгайної є обговорення важливих  та актуальних питань щодо впровадження достатньо нового інструменту в судовому адмініструванні як клієнтоорієнтований суд.

Викладач Національної школи суддів України Наталія Ахтирська ознайомить із сучасним станом і викликами, основними питаннями формування й реалізації антикорупційної політики і правосуддя.