Національна школа суддів України

Сучасні форми та методи роботи судового розпорядника

4 – 6 березня  2019 року в  місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку судових розпорядників місцевих (окружних) та апеляційних судів.

У перший день підготовки заступник керівника апарату Харківського окружного адміністративного суду Ірина Зарубіна провела інтерактивну лекцію з презентацією Power Point, у якій  розповіла про законодавче забезпечення діяльності судових розпорядників, окреслила вимоги  Інструкції про порядок забезпечення старшими судовими розпорядниками та судовими розпорядниками проведення судового засідання, їх взаємодії з правоохоронними органами.

Голова Вовчанського районного суду Харківської  області Максим Глоба обговорив зі слухацькою аудиторією права та обов’язки, що покладаються на судових розпорядників, у тому числі під час проведення закритого судового засідання, вжиття заходів щодо обмеження входу до зали судового засідання сторонніх осіб. Викладач звернув увагу на особливості складу адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 185-3 КУпАП та вимоги до оформлення протоколу про адміністративне правопорушення за неповагу до суду.

В інтерактивній лекції з ділового українського мовлення доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Василь Пивоваров висвітлить складні випадки слововживання, розповість про унормованість державної мови, мовний етикет і правильність укладання юридичних документів.

Окрім теоретичних знань, судові розпорядники набудуть практичних навичок надання домедичної допомоги. Для проведення занять за цією тематикою запрошені фахові медичні працівники – асистент кафедри загальної хірургії №1 Харківського національного медичного університету Андрій Тележний та спеціалісти медичного факультету Харківського національного університету
імені В. Н. Каразіна Денис Блохін і Володимир Кулік. Слухачі дізнаються про основні ознаки порушень діяльності серцево-судинної системи, причини та ознаки зупинки серця, порядок (алгоритм) проведення серцево-легеневої реанімації залежно від віку постраждалого, причини виникнення та класифікацію порушення прохідності верхніх дихальних шляхів.

Під час виконання практичних вправ із надання першої домедичної допомоги судові розпорядники відпрацюють навички з оцінки безпеки, підходу до постраждалого, його огляду та оцінки стану. За допомогою тренерів учасники підготовки ознайомляться з автоматичним зовнішнім дефібрилятором та порядком його використання при проведенні серцево-легеневої реанімації, опанують поняття гострий інфаркт міокарду та інсульт,  їхні ознаки і принципи надання домедичної допомоги при невідкладних станах.