Національна школа суддів України

Сучасні правила функціонування ефективної команди в суді

24 січня 2022 року Національна школа суддів України розпочала триденну підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судових засідань місцевих загальних та апеляційних судів.

Керівниця відділу підготовки працівників апаратів судів Наталія Тимощук відкрила підготовку та ознайомила учасників із питаннями, передбаченими  програмою.

Підготовку розпочав головний редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін, який запропонував до вивчення сучасні правила функціонування ефективної команди в суді: суддя, помічник судді, секретар судового засідання задля забезпечення ефективного та своєчасного виконання функцій та завдань, покладених на секретарів судових засідань. Викладач надав практичні поради та продемонстрував навчальні відеоролики, які викликали жваве обговорення серед учасників підготовки.

У продовження цієї тематики начальник відділу судової статистики та узагальнення судової практики Харківського апеляційного суду, кандидат юридичних наук Антон Киричок висвітлить питання організації та оптимізації робочого часу секретаря судового засідання, дотримання вимог Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах, особливості виконання  індивідуальних програм професійного розвитку та оцінювання результатів службової діяльності державних службовців.

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганна Майна ознайомить учасників підготовки з порядком та правилами оформлення службових документів відповідно до вимог ДСТУ 4163:2020.

Використання технічних засобів у роботі суду, фіксація судового процесу за допомогою технічних засобів через електронний кабінет секретаря судового засідання, зокрема закритого судового процесу, порядок роботи з технічними засобами відеозапису ходу і результатів процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, протокольна форма фіксації судового процесу у випадках неможливості фіксування за допомогою технічних засобів запропонує для практичного опрацювання та обговорення начальник відділу супроводу онлайн-сервісів департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль.

Корисною буде інформація щодо навичок надання домедичної допомоги працівниками апарату суду та психологічної готовності для надання допомоги. З виступу  начальника департаменту організації безпеки життєдіяльності Української служби порятунку, інспектора правозахисту 1 категорії Івана Павлишина слухачі дізнаються про правила поводження в задимлених приміщеннях, евакуації постраждалих із вибухонебезпечних зон, роботи з постраждалими, які втратили свідомість, надання першої домедичної допомоги постраждалим у різних критичних станах до прибуття  бригади невідкладної допомоги. 

Про етику працівників апаратів судів через призму міжнародних стандартів та національного регулювання, правила поведінки та правила дрескоду працівників суду, етичні основи спілкування в соціальних мережах секретарі судових засідань дізнаються з лекції-обговорення судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко.

Психологиня відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Анжеліка Фарафонова надасть практичні поради працівникам апаратів судів щодо використання в роботі ефективних технік безконфліктного спілкування, розвитку навичок саморегуляції та методів керування стресом для уникнення професійного вигорання.

Антикорупційне законодавство та практика його застосування щодо державних службовців органів судової влади будуть темою доповіді викладачки Національної школи суддів України, кандидатки юридичних наук Наталії Ахтирської.

Разом з  директоркою Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України, суддею у відставці Апеляційного суду Харківської області  Лілією Гуцал учасники пригадають види та строки позовної давності, порядок і особливості їх обчислення, ознайомляться із судовою практикою застосування строків позовної давності  та наслідками їх спливу в різних категоріях справ.

Навчання надасть можливість секретарям судових засідань удосконалити практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, обмінятися досвідом, отримати відповіді на актуальні запитання та корисні поради від викладачів.