Національна школа суддів України

Судова етика та доброчесність на захисті принципу верховенства права

7 жовтня 2021 року Національна школа суддів України провела періодичне навчання суддів місцевих та апеляційних судів з метою підвищення рівня їхньої кваліфікації на онлайн–семінарі на тему “Судова етика та доброчесність на захисті принципу верховенства права: сучасний стан та реалії”.

Вітальними словами семінар розпочав виконувач обов’язків директора Дніпровського регіонального відділення Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, суддя у відставці, заслужений юрист України Володимир Поплавський.

Верховенству права, як основі демократичного правопорядку була присвячена лекція судді Господарського суду Запорізької області, кандидатки юридичних наук Оксани Ярешко.

Василь Ільков, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук, професор, у своїй презентації розкрив тему: “Репутація судді як умова дотримання принципу верховенства права. Етичні аспекти в діяльності судді”.

Суддя Київського апеляційного суду, кандидатка юридичних наук, Олена Лапчевська обговорила зі слухачами проблемні питання ефективної комунікації та іміджу судової влади.

Зацікавленість слухачів викликали лекції суддів-викладачів:

– судді Ленінського районного суду міста Дніпропетровська Максима Тауса щодо пріоритетів правосуддя і основних цінностей судді та  гуманістичної спрямованості судді;

– Олесі Артоуз, судді Запорізького окружного адміністративного суду, яка залучила слухачів до обговорення правил поведінки судді в позасудовій діяльності;

– судді Авдіївського міського суду Донецької області Олени Панченко, яка розкрила тему сучасного стану та реалій судової етики та доброчесності на захисті принципу верховенства права.

У ході онлайн-семінару судді мали можливість обмінятися думками щодо висвітлених тем, а також обговорити проблемні питання що виникають у повсякденній професійній діяльності суддів та судів.

Після завершення заходу проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності проведення онлайн-семінару. Кожний суддя, який брав участь у заході, отримає Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми періодичного навчання розміщено на вебсайті Національної школи суддів України.