Національна школа суддів України

Обговорюємо питання розгляду судами справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення та пов’язані з військовою агресією рф проти України

17 травня 2022 року в Національній школі суддів України під керівництвом начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олени Умнової відбулося онлайн–засідання групи розробників блоку “Цивільне судочинство” з підготовки семінару для суддів місцевих та апеляційних судів “Окремі аспекти розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення та пов’язані з військовою агресією рф проти України” (робоча назва).

За наслідками обміну думками учасники та учасниці засідання дійшли спільного висновку про необхідність розширення кола питань для висвітлення під час згаданого семінару. Так, доцільним є включення до тематики цього семінару, зокрема, питань щодо процесуальних особливостей розгляду судами справи в порядку окремого провадження та, крім порядку встановлення судами фактів, що мають юридичне значення, підготувати навчальні матеріали щодо розгляду справ про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою, які безумовно є актуальними в умовах військової агресії росії проти України, проведення на території нашої держави бойових дій, руйнування і знищення через обстріли житлових кварталів, цілих населених пунктів.

Також члени робочої групи вирішили одночасно в межах зазначеного семінару розробити для суддів як окрему лекцію навчальні матеріали відносно відновлення втрачених судових проваджень, що так само набуло актуальності з огляду на реалії сучасного воєнного стану.

За результатами плідної дискусії розробники розподілили між собою масив питань для їх подальшого обговорення суддями під час запланованого семінару, визначили відповідальних за опрацювання зібраних вже попередньо матеріалів, строки їх подальшого узагальнення та підготовки навчальних презентацій за обраними напрямками, а також домовились про проведення апробації семінару орієнтовно на другу половину червня 2022 року.

У засіданні групи взяли участь судді Катерина Котельва, Валентина Малиновська, Стелла Цибізова, Людмила Макаренко, Максим Ходаківський та працівники Національної школи суддів України Віра Гайдук і Богдан Остудімов.

Додатково інформуємо, що Національною школою суддів України раніше повідомлялося про завершення групою розробників блоку “Цивільне судочинство” підготовки семінару для суддів місцевих загальних судів на тему: “Судовий захист трудових прав: виклики сьогодення”. Апробація семінару проводитиметься 26 травня 2022 року спільно з Дніпровським регіональним відділенням НШСУ.