Національна школа суддів України

Судово-психологічна експертиза у цивільному судочинстві

21 червня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар для помічників суддів та працівників апаратів місцевих загальних та апеляційних судів, Верховного Суду “Актуальні питання судової експертизи у цивільному судочинстві”.

Вітальною промовою навчання відкрив начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, який зосередив увагу на актуальності обраної теми та представив лектора – директора Київського міжнародного судово-експертного інституту психологічної експертизи і досліджень на поліграфі, судового експерта за експертною спеціальністю 14.1. “Психологічні дослідження”, кандидата психологічних наук, доцента, поліграфолога Олега Назарова. Модерувала семінар заступниця начальника відділу підготовки суддів Жанна Дмітрієва. 

Лектор розкрив слухачам основи судової експертизи в цивільному процесі, розповів про кваліфікацію судових експертів, реєстр судових експертів, їх права і обов’язки, порядок призначення та проведення судової експертизи, випадки призначення судової експертизи, види судових експертиз, строки проведення та нормативне встановлення їх вартості.

Актуальною та важливою для слухачів була інформація про судово-психологічну експертизу встановлення факту страждань (моральної шкоди) та можливого розміру грошової компенсації за завдані страждання, судово-психологічну експертизу із застосуванням поліграфа за міжнародними стандартами у цивільних справах та за правовими позиціями Верховного Суду у цивільних справах. Помічники суддів та працівники апаратів судів пройшли тематичне тестування, виконали практичні вправи та по завершенню онлайн-семінару висловили свої  міркування, враження та побажання  в анкетах зворотного зв’язку.