Національна школа суддів України

Свобода вираження поглядів суддів

4 вересня 2023 року Національна школа суддів України розпочала проведення онлайн–підготовки для підтримання кваліфікації суддів та помічників суддів місцевих загальних судів.

Навчання організовано та проводиться Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Тижневу підготовку відкрила директорка Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна. Привітавши учасників, керівниця відділення наголосила на необхідності проходження суддями тижневої підготовки задля дотримання вимог, що передбачені Законом України “Про судоустрій і статус суддів”, а також правилах навчання в онлайн-форматі. В свою чергу, НШСУ задля потреб слухацької аудиторії склала Програму, яка охоплює широке коло актуальних тем і судової практики,- узагальнила Оксана Польна.

Із вітальним словом до учасників звернувся суддя Конституційного Суду України Віктор Городовенко, який зробив короткий екскурс в історію становлення та розвитку НШСУ, підкреслив роль цієї інституції в підготовці кадрів для судової гілки влади та розпочав тижневу підготовку лекцією про свободу вираження поглядів суддів.

До проведення навчання було також залучено суддю Великої Палати Верховного Суду Дмитра Гудиму; суддів Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Світлану Яковлєву та Надію Стефанів; суддів Верховного суду у Касаційному цивільному суді Наталію Сакару, Ольгу Ступак, Аллу Олійник, Марину Червинську; суддю Вищого антикорупційного суду Інну Білоус; члена Вищої ради правосуддя Інну Плахтій; суддів місцевих загальних судів Андрія Савчака, Вадима Чепурнова, Вікторію Бучківську, Ігоря Стельмаха; менеджерку проєкту РЄ “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду”, кандидатку юридичних наук Ірину Кушнір; президентку Всеукраїнської асоціації індивідуальної психології член NASAP, судового експерта, психотерапевта Зоряну Кошулинську; головну юристконсультку, адвокатку “ГО “Центр Жіночі перспективи” Галину Федькович; заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктора психологічних наук, доцента Андрія Маслюка.

Підготовка має на меті поглибити знання суддів та помічників суддів, що допомагатимуть їм при здійсненні ними професійної діяльності, приділити час обговоренню колізійних норм і судової практики.

Серед тем, що виноситимуться на розгляд слухацької аудиторії є:

  • висновки та рекомендації Консультативної ради європейських судів щодо свободи вираження поглядів суддів;
  • застосування МГП та МКП в національних судах України;
  • особливості розгляду цивільних та адміністративних справ щодо викривачів корупції;
  • сучасні виклики та актуальні проблеми  захисту прав та інтересів дітей у сімейних спорах;
  • антикорупційне законодавство;
  • діджиталізація  цивільного судочинства та забезпечення права на доступ до суду;
  • дисциплінарна відповідальність суддів;
  • судово-психологічні експертизи психологічного та фізичного насилля.

Належну увагу буде приділено розгляду і обговоренню практики Верховного Суду, зокрема, проблемним питанням, які виникають при призначенні покарання та практиці його Великої Палати щодо вирішення земельних спорів.

Слухачі у співпраці із викладачами-тренерами аналізуватимуть актуальну практику Європейського суду з прав людини щодо захисту викривачів та у справах проти України за період 1 січня – 1 квітня 2023 року.

Із програмою онлайн-підготовки можна ознайомитись тут.