Національна школа суддів України

Теоретична підготовка є підґрунтям для плідної професійної діяльності

13–17 травня 2019 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів, консультантів та секретарів судового засідання місцевих та апеляційних господарських судів.

Заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова під час вітального слова зазначила, що будь-яка теоретична підготовка є підґрунтям для плідної професійної діяльності, отже, метою цієї підготовки є удосконалення професійних знань та вмінь.

Під час підготовки слухачі матимуть змогу обговорити із суддею господарського суду Одеської області Юрієм Шаратовим практику Європейського суду з прав людини при вирішенні господарських спорів.  

Суддя Одеського апеляційного господарського суду, голова Комітету з питань статусу суддів, дотримання прав працівників судів Ради суддів України Галина Діброва розповість про правовий статус помічників суддів і трудові відносини з працівниками патронатної служби.

Суддя Південно-західного апеляційного господарського суду Світлана Таран розгляне з учасниками підготовки залишення позовної заяви без руху та повернення позовної заяви, особливості доказів та доказування в господарському судочинстві, а також зверне увагу на правові висновки Верховного Суду в корпоративних спорах.

З правовими висновками Верховного Суду при вирішенні земельних спорів у господарському судочинстві та при розгляді справ, що виникають з договірних правовідносин, ознайомить суддя господарського суду Одеської області Юлія Бездоля, яка також висвітлить актуальну тему щодо  запровадження “Електронного суду”.

Експерт-психолог, кандидат психологічних наук Маргарита Журавльова обговорить зі слухачами  особливості професійної невербальної поведінки, фізіогноміки, комунікації з людьми з особливими потребами, навчить технікам психологічної самодопомоги та техніці безконфліктної взаємодії працівників.

У формі інтерактивної міні-лекції, практичних завдань і обговорення працюватиме адвокат, доцент кафедри конституційного права та правосуддя Одеського національного університету імені І. І. Мечникова, кандидат юридичних наук Катерина Кармазіна, яка розповість про проблеми застосування антикорупційного законодавства України та особливості здійснення  електронного декларування.

Суддя господарського суду Одеської області Лілія Грабован зверне увагу слухачів на процедуру врегулювання спорів за участі судді, а також інститут свідків у господарському судочинстві.

Доцент, старший викладач кафедри прикладної лінгвістики Національного університету “Одеська юридична академія“, кандидат філологічних наук Анастасія Кісельова попрацює зі слухачами над формуванням навичок правового письма, складанням процесуальних та службових документів, етикою ділового мовлення.

Засобам вдосконалення організаційної роботи та оптимізації робочого часу працівників апаратів судів навчить суддя Південно-західного апеляційного господарського суду Людмила Будішевська.

Етичні основи судової діяльності та професійну етику працівників апарату суду з учасниками підготовки обговорить адвокат, доцент кафедри державознавства і права Одеського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат юридичних наук Андрій Фальковський.

На завершення підготовки суддя господарського суду Одеської області Юлія Щавинська детально зупиниться на  особливостях позовного провадження та спрощеного позовного провадження в господарському судочинстві.