Національна школа суддів України

Готуються тренери з питань комунікацій

Національна школа суддів України робила і продовжує робити свій внесок у судову реформу – своїми інструментами, здійснюючи підготовку суддів, кандидатів на посаду судді та працівників апаратів судів. У 2017 році було розроблено навчальні курси з комунікаційної діяльності у сфері правосуддя для кандидатів на посаду судді “Основи комунікативної діяльності судової влади” та для суддів “Комунікативна діяльність судів”, а в січні 2018 року проведено їх апробацію.

Це стало можливим завдяки співпраці Національної школи суддів України з її надійними партнерами: українсько-канадським проектом “Підтримка судової реформи” і Національним суддівським інститутом Канади.

6 лютого 2018 року відбувся тренінг для суддів-тренерів вищезазначених навчальних курсів.

Вітальними словами тренінг для суддів-тренерів розпочали керівник робочих груп із розробки навчальних курсів (тренінгів) для кандидатів на посаду судді “Основи комунікативної діяльності судової влади” та для суддів “Комунікативна діяльність судів”, начальник відділу Національної школи суддів України, к. ю. н. Оксана Шамрай, начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя Оксана Лисенко та директор із юридичних та освітніх питань Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Дональд Чіассон.

Також на заході були присутні директор Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Бренда Каппер, менеджер українсько-канадського проекту “Підтримка судової реформи” Ігор Осика та координатор вказаного проекту Олександра Баранюк.

Тренерами та фасилітаторами під час тренінгу для суддів-тренерів були судді-розробники цих курсів – суддя господарського суду Одеської області Юлія Бездоля, суддя Харківського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Людмила Волкова, суддя-спікер господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко, суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, д. ю. н., доцент Василь Ільков, суддя господарського суду Дніпропетровської області Олександр Крижний, суддя Апеляційного суду Івано-Франківської області Андрій Малєєв, суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко, суддя Львівського окружного адміністративного суду, член Ради суддів України Олександр Сасевич. Модераторами тренінгу були Людмила Волкова та Олександр Сасевич.

Метою навчальних курсів є оволодіння кандидатами на посаду судді та суддями необхідними знаннями, уміннями та навичками внутрішньої та зовнішньої комунікації, уключаючи спілкування із засобами масової інформації.

На початку тренінгу учасники пройшли опитування за допомогою “клікерів” та обговорили актуальність викладання курсу. У ході роботи майбутнім тренерам було презентовано основні теми навчальних курсів:

- “Комунікація в судовій владі. Налагодження зв’язків із громадськістю в суді. Внутрішня і зовнішня комунікація. Роль, завдання і сфера відповідальності прес-служби та судді-спікера”;

- “Демократичні стандарти взаємодії судів із засобами масової інформації”;

- “Доступ ЗМІ та представників громадськості на судові засідання. Фото- і відеозйомка, звукозапис, трансляція судових засідань”;

- “Спілкування із журналістами (підготовка до інтерв’ю, техніки поводження перед камерою, спілкування в умовах конфлікту)”;

- “Типи кризових ситуацій у суді. Визначення справ, що можуть викликати суспільний інтерес. Організація спілкування в умовах конфлікту”;

- “Суддя в соціальних мережах”.

Під час виконання практичних завдань майбутні викладачі мали можливість застосувати отримані знання на практиці (обговорення відео, робота в малих групах над вирішенням ситуативних завдань, проведення клікерних опитувань) та зрозуміти, яким чином потрібно їх проводити. Після завершення кожної міні-лекції та практичних завдань проводилось їх обговорення з акцентуванням уваги на особливостях викладання матеріалів для кандидатів на посаду судді та суддів.