Національна школа суддів України

Тренінг для тренерів із підготовки тьюторів HELP

30–31 серпня 2023 року відбувся тренінг для тренерів із підготовки тьюторів HELP, організований Національною школою суддів України у співпраці з Проєктом Ради Європи “HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни”.

Програма Ради Європи з освіти в галузі прав людини для юристів (HELP) підтримує держави-учасниці Ради Європи у впровадженні європейських стандартів на національному рівні, зосереджуючись на Європейській Конвенції прав людини (ЄКПЛ) та інших ключових інструментах Ради Європи. Крім того, з 2015 року онлайн-курси HELP охоплюють законодавчу базу Європейського Союзу, включаючи Хартію ЄС про основні права, відповідні нормативні акти та директиви ЄС й судові рішення Суду справедливості ЄС. Онлайн-курси HELP спочатку розробляються як модельні курси англійською мовою, а потім у співпраці з партнерами перекладаються та адаптуються до конкретного національного законодавства та практики.

Національна школа суддів України є національним партнером Програми та успішно співпрацює задля підвищення потенціалу суддів у застосуванні ЄКПЛ в їхній повсякденній роботі. Навчання тренерів/тьюторів HELP (ToT) є одним з інструментів підтримки закладів системи правосуддя, асоціацій адвокатів та інших партнерів для проведення високоякісного навчання для фахівців з права. Метою тренінгу для тренерів HELP є підготовка учасників до виконання ролі тьюторів HELP для відповідних закладів і набуття навичок успішного викладання онлайн-курсу HELP для різних аудиторій. Він зосереджений на методології HELP для фахівців з права та платформі електронного навчання HELP.

Учасниками тренінгу для тренерів були в.о. начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська, досвідчені судді-викладачі Валерія Бабко, Тетяна Шевиріна та Олена Лапчевська. Судді Ірина Шаповалова та Юлія Іваніна наразі працюють над адаптацією та будуть супроводжувати у ролі тьюторів курси “Міжнародне співробітництво у кримінальних справах” та “Процесуальні гарантії в кримінальних провадженнях та права потерпілих”, запуск яких відбудеться 12 та 13 вересня 2023 року. Начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей долучилася до тренінгу у ролі експерта.