Національна школа суддів України

Тренінг для тренерів Програми HELP

27-30 вересня 2016 року в Одесі Національна школа суддів України у співпраці з Радою Європи в рамках спільного проекту ЄС/Ради Європи “Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні” проводить тренінг для тренерів Програми HELP (Освітня програма Ради Європи у сфері прав людини для професійних юристів), в якому беруть участь судді з України, Молдови та Вірменії. Тренінг проводиться з метою більш ефективного впровадження дистанційних курсів Програми HELP до навчальних програм НШСУ та формування пулу сертифікованих тренерів, які в подальшому будуть залучені у викладання курсів Програми HELP у НШСУ та її регіональних відділеннях.

Відкриваючи захід, проректор з науково-дослідної роботи, професор Наталія Шукліна наголосила на підвищенні статусу Національної школи суддів України відповідно до Закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)". Зокрема, проректор відмітила, що нова редакція статті 130 Конституції України, передбачає, що «відповідно до закону в системі правосуддя утворюються органи та установи для забезпечення добору суддів, прокурорів, їх професійної підготовки, оцінювання, розгляду справ щодо їх дисциплінарної відповідальності, фінансового та організаційного забезпечення судів", таким чином НШСУ отримала конституційне визнання. Наталія Шукліна також окреслила ті заходи, які НШСУ здійснює для підготовки суддів-тренерів та науково-методичного забезпечення їх підготовки.

Тігран Карапетян, керівник відділу Східного партнерства Управління національної імплементації прав людини Департаменту Ради Європи з політики і розвитку в сфері прав людини презентував Програму HELP, що є наріжним каменем Ради Європи у сфері навчання прав людини.  Зокрема, пан Карапетян наголосив, що Програма HELP – це не лише методологія, формування тренінгів з прав людини, але й створення мережі та взаємних зав’язків, що дозволяють обмінюватися досвідом як між тренерами, так і між навчальними установами підготовки суддів, прокурорів та адвокатів.

Національну школу суддів України на цьому заході представляє Тетяна Фулей, начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, яка є національним експертом Програми HELP з часу її утворення у 2006 році, та веде українську сторінку Програми HELP.

Учасниками ТоТ від України є судді-тренери, які викладають у регіональних відділеннях НШСУ теми, пов’язані з правами людини.

Програмою ТоТ передбачено як експертні панелі  - наприклад, "Мотивованість судових рішень і принцип пропорційності в практиці ЄСПЛ".  Також заплановані заходи з оволодіння методами, які застосовуються в рамках Програми HELP, починаючи від з’ясування навчальних потреб і аж до оцінювання ефективності навчання.