Національна школа суддів України

Тренінг для тренерів з актуальної практики ЄСПЛ

7–8 березня 2024 року Національна школа суддів України спільно з Управлінням програм співробітництва Ради Європи в рамках проєкту “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду” та Програмою підтримки ОБСЄ для України у межах проєкту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя, Фаза ІІ” провела тренінг для тренерів щодо актуальної практики Європейського суду з прав людини.

Вітальними промовами тренінг розпочали начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України Тетяна Фулей, менеджерка проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду” Ірина Кушнір та менеджерка Програми підтримки ОБСЄ для України у рамках проєкту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя, Фаза ІІ” Марія Угринович.

Викладачами тренінгу для тренерів  були – Тетяна Фулей, Ірина Кушнір, Андрій Нижний, радник Голови Верховної Ради України, суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська (2014–2020), Маркіян Бем, експерт ОБСЄ.

Метою тренінгу було формування у суддів-тренерів цілісного бачення викладення принципу юридичної визначеності як складової верховенства права, елементів цього принципу, а також ознайомлення з методологічними аспектами викладання актуальної практики ЄСПЛ.

Учасники та учасниці тренінгу мали можливість ознайомитися з мінілекціями, попрацювати в малих групах над практичними завданнями та перевірити себе під час вхідного і вихідного експрес-опитування. Під час навчання було опрацьовано чотири модулі:

– юридична визначеність як елемент верховенства права;

– якість закону як елемент юридичної визначеності;

– легітимні очікування;

– res judicata.

У другий день тренінгу було презентовано узагальнення практики ЄСПЛ у справах проти України за 2023 рік та захисту персональних даних в практиці ЄСПЛ.

По закінченню навчання учасники та учасниці отримали сертифікати Національної школи суддів України.