Національна школа суддів України

Цивільний процес в умовах воєнного стану

13 травня 2022 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський онлайн–вебінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Здійснення цивільного судочинства в умовах воєнного стану”.

Навчальний захід відкрили директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал, директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський та заступник директора Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський.

У своєму виступі Лілія Гуцал висловила вдячність викладачам – суддям Верховного Суду Дмитру ЛуспеникуНаталії Сакарі, Ользі Ступак та судді Конституційного Суду України Галині Юровській. Вона зауважила, що, не зважаючи на складну обстановку в країні, Національна школа суддів України створює всі умови для систематичного розвитку суддями умінь та навичок, необхідних для виконання на належному рівні своїх повноважень.

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, секретар Пленуму Верховного Суду Дмитро Луспеник висвітлив позиції Верховного Суду щодо здійснення цивільного судочинства в умовах воєнного стану.

Натомість судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольга Ступак і Наталія Сакара обговорили з колегами окремі аспекти розгляду кредитних спорів у воєнний час та особливості розгляду соціальних справ.

Темою доповіді Галини Юровської, судді Конституційного Суду України, було право на життя, як передумова всіх інших прав і свобод людини. Окрім цього, доповідачка проаналізувала рішення Другого Сенату КСУ від 6 квітня 2022 року № 2-р(ІІ)/2022 щодо неконституційності статті 454 Цивільного процесуального кодексу України.

За результатами вебінару судді-учасники заповнили анкети зворотного зв’язку, в яких поділилися своїми враженнями, зауваженнями та побажаннями.

Повний текст програми заходу розміщено за посиланням.