Національна школа суддів України

У фокусі - нове у законодавстві про відповідальність суддів

16 вересня 2016 року проректор Анатолій Костенко та начальники наукових відділів Національної школи суддів України  Олександр Іщенко та Тетяна Фулей взяли участь у  конференції “Відповідальність суддів у світлі нового законодавства України”. Захід був організований  Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ спільно з проектом Ради Європи "Підтримка впровадженню судової реформи в Україні".

Серед учасників заходу – судді Верховного Суду та вищих спеціалізованих судів України, члени Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України,  представники Державної судової адміністрації України, громадських організацій, міжнародні та національні експерти.

Під час конференції відбулося обговорення визначених законодавством підстав притягнення суддів до відповідальності та проблемних питань визначення підстав кримінальної відповідальності суддів за прийняття завідомо неправосудного рішення.

Іншою важливою темою у програмі заходу була презентація стандартів та рекомендацій Ради Європи щодо відповідальності суддів за ухвалені ними рішення.

Крім того, учасники круглого столу мали змогу ознайомитись з практикою ЄСПЛ та рішення Комітету міністрів Ради Європи щодо відповідальності суддів та забезпечення їх незалежності.