Національна школа суддів України

Удосконалення навиків написання судових рішень

14–15 вересня 2015 року в місті Одесі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні проводить тренінг на тему: “Написання судових рішень у цивільному та кримінальному судочинстві” в рамках двотижневої підготовки суддів місцевих загальних судів, призначених на посаду судді вперше (1-2 рік роботи), Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Вітальними словами тренінг відкрили  заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Валентина Кузьменко, національний спеціаліст проектів у сфері верховенства права і прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца та т. в. о. директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова.

Для проведення тренінгу запрошено суддю Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, члена Вищої ради юстиції, кандидата юридичних наук Аллу Олійник, суддю Апеляційного суду Закарпатської області, кандидата юридичних наук Ганну Фазикош, суддю Апеляційного суду Одеської області Альбіну Кадегроб, суддів Апеляційного суду Одеської області, кандидатів юридичних наук Олександра Толкаченка та  Олега Копіцу,  суддю Голосіївського районного суду м. Києва Максима Фролова, суддю Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Миколу Перекопського, заступника начальника відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста України Валентину Кузьменко, головного наукового співробітника відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста України Василя Земляного, викладача Національної школи суддів України, суддю Верховного Суду України у відставці, заслуженого юриста АР Крим, кандидата юридичних наук Ольгу Шаповалову.

Розпочала тренінг Валентина Кузьменко із розгляду мети та основних завдань тренінгу та  ознайомила учасників із регламентом (форматом) роботи. Слід зазначити, що тренінг поділено на модулі.

Модуль I. Загальні підходи до написання судових рішень. У рамках зазначеної тематики виступить Ганна Фазикош, яка розповість про сутність, поняття, цілі та адресати судового рішення, вимоги, яким має відповідати судове рішення. У свою чергу Максим Фролов познайомить слухачів із міжнародними стандартами, що регламентують забезпечення законності, обґрунтованості та справедливості судових рішень. Роботу в малих групах, щодо аналізу рішень Європейського суду з прав людини та практики застосування рішень ЄСПЛ національними судами, проведуть Олег Копіца, Ганна Фазикош, Василь Земляной та Ольга Шаповалова.

Модуль II. Судове рішення в цивільному процесі. У цьому блоці питань Алла Олійник обговорить із суддями структуру та зміст рішення в цивільному судочинстві, Микола Перекопський  розгляне судовий наказ як різновид судового рішення. Також буде проведено роботу в малих групах.

Модуль III. Судове рішення в кримінальному судочинствіОльга Шаповалова розповість про види судових рішень у кримінальному процесі та їх процесуальне оформлення, а Олег Копіца сконцентрує увагу суддів на структурі обвинувального та виправдувального вироків.

Модуль IV. Усунення судового рішення судом, що його ухвалив. У цьому модулі буде йти мова про додаткове рішення  роз’яснення рішення суду, виправлення описок та арифметичних помилок у судових рішеннях та про  питання, що вирішуються судом на стадії виконання судового рішення.

Після плідної співпраці, обміну досвідом та думками буде підведено підсумки курсу.

Під час тренінгу судді мали можливість працювати в різних форматах роботи: інтерактивне спілкування, робота в малих групах, демонстрація відеороликів, дискусія, виконання ситуативних вправ тощо.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб–сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”.
Після закінчення тренінгу всім суддям, які брали в ньому участь, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб–сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка”. Після закінчення тренінгу всім суддям, які брали в ньому участь, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.