Національна школа суддів України

Удосконалення роботи помічників суддів і консультантів

20–24 вересня 2021 року Національна школа суддів України проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації помічників суддів і консультантів місцевих загальних та апеляційних судів з використанням програми “Zoom”.

Вітальними словами підготовку відкрили в. о. директора Дніпровського регіонального відділення Національної школи , суддя у відставці, заслужений юрист України Володимир Поплавський і заступник директора, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник, які познайомили слухачів із програмою і особливостями проходження підготовки.

Суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Михайло Зімін розкриє актуальні питання процедури дотримання процесуальних строків під час розгляду цивільних справ та судову практика Верховного Суду та Європейського суду з прав людини, а також розповість про види кіберзлочинів і дотримання правил безпеки працівниками апарату суду під час роботи в мережі Інтернет.

Суддя Галицького районного суду міста Львова Катерина Котельва зверне увагу слухачів на порядок проведення перевірки зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, а також надасть інформацію про пільгові категорії учасників судового процесу, які звільнені від сплати судового збору.

Цікавим для учасників буде виступ професорки кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, докторки юридичних наук, доцентки Ганни Блінової, яка детально зупиниться на законодавчих обмеженнях для суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України “Про запобігання корупції” та відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Дмитро Парфьонов розгляне  зі слухачами низку актуальних питань щодо судової практики розгляду земельних спорів та справ про договірні відносини, особливостей розгляду житлових спорів, а також ознайомить із рішеннями ЄСПЛ стосовно цих питань.

Корисним для професійного зростання буде виступ судді, докторки філософії в галузі права Ірини Шаповалової про підготовку проєктів документів слідчого судді та методику роботи помічника судді з матеріалами судових справ. Під час лекції викладачка зупиниться на правовому аналізі рішень ЄСПЛ “Петухов проти України”, “Гарумов проти України”, “Король та інші проти України”.

Суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області, кандидат юридичних наук Андрій Мазниця розкриє актуальні питання судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції, зупиниться на порядку збирання, оформлення, дослідження та правової оцінки електронних доказів у кримінальному провадженні, ознайомить слухачів із правовими позиціями Верховного Суду та рішеннями ЄСПЛ “Чжан проти України”, “Бондар проти України”, “Якуба проти України”, “Кін проти України”, “Гарбуз проти України”, “Вега та інші проти України”, “Кінаш і Дзюбенко проти України”.

Виступ судді Межівського районного суду Дніпропетровської області Олексія Гончаренка буде присвячено особливостям розгляду справ про адміністративні правопорушення за корупційні діяння, розгляду судової практики застосування адміністративних стягнень, ознайомленню з правовими позиціями суду касаційної інстанції щодо призначення покарання, а також правовому аналізу рішень ЄСПЛ “Швидка проти України”,  “Коваль проти України”, “Христов проти України”, “Байчич проти Кіпру”.

Суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Лілія Дараган залучить до обговорення гендерних аспектів в організації роботи суду.

Доцентка кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидатка психологічних наук Аліна Бунас розповість про психологічні аспекти комунікацій, надасть практичні рекомендації щодо профілактики професійного та емоційного вигорання і методів оптимізації робочого часу,  висвітлить питання професійної етики працівників апарату суду.

За допомогою начальника департаменту організації безпеки життєдіяльності в громадській організації  “Українська служба порятунку” Івана Павлишина учасники підготовки ознайомляться з правилами надання домедичної допомоги працівниками апарату суду, опанують поняття “критичний стан постраждалого”, розглянуть види критичних станів постраждалих.

Після перегляду відеороликів і проведення лекцій суддя Олена Панченко проведе обговорення щодо порядку дій працівників апарату суду в надзвичайних ситуаціях і розповість про особливості роботи судів в умовах карантинного режиму.

Повний текст програми підготовки помічників суддів і консультантів місцевих загальних та апеляційних судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.