Національна школа суддів України

Український правопис: зміни та доповнення

6, 9, 11 та 13 вересня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України у приміщенні Господарського суду міста Києва проводить низку семінарів для працівників апарату цього ж суду на тему: “Український правопис: зміни та доповнення”.

Вітальними словами семінар 6 вересня 2019 року відкрила керівник апарату Господарського суду міста Києва Ольга Кривенко, яка наголосила на актуальності теми у світлі ухвалення Кабінетом Міністрів України нового Українського правопису та подякувала Національній школі суддів України за організацію та проведення таких освітніх заходів.

Заняття проводить головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук Оксана Кабиш.

Під час інтерактивних лекцій з презентацією Power Point учасники семінарів розглянуть питання культури та етики ділового спілкування, мистецтва ділового письма, пригадають їх важливе значення в роботі працівників судових установ. Під час виступу викладач зосередить особливу увагу на змінах та доповненнях, які відбулися у новому Українському правописі, проведе порівняльний аналіз мовних норм, продемонструє основні відмінності та нововведення. Оксана Кабиш окреслить основні положення використання офіційно-ділового стилю при усному спілкуванні та в оформленні судових документів, детально зупиниться на мовних та лексичних особливостях, які встановлені для судово-процесуальних документів. Окремим питанням буде висвітлено правила оформлювання реквізитів службових та процесуальних документів. Викладач  презентує зразки оформлювання цифрової та словесно-цифрової інформації у документах, розповість про особливості вживання офіційних назв установ та організацій, відмінювання прізвищ, використання слів іншомовного походження та застосування складних мовленнєвих зворотів у письмових документах.

Оксана Кабиш надасть важливі та необхідні рекомендації як досягти точності, логічності, послідовності та доречності при підготовці службових документів, роз’яснить як варто формулювати зміст, щоб уникнути неправильного чи двоякого тлумачення тексту адресатом.

Викладач наведе присутнім приклади типових порушень лексичних, граматичних і стилістичних норм, що трапляються у професійному мовленні працівників суду, під час підготовки та оформлення  процесуальних документів, службового листування, відповідей на звернення, надасть слушні рекомендації щодо оформлення таких документів у відповідності до державного стандарту.

Учасники семінарів у ході дискусій матимуть можливість обговорити з досвідченим фахівцем актуальні питання, отримати відповіді на запитання та почути корисні рекомендації, що стануть їм у нагоді при виконанні  професійних обов’язків.