Національна школа суддів України

Українську судову реформу обговорять у Страсбурзі

15-19 червня 2015 року делегація, у складі якої ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, судді Верховного Суду України, Вищого адміністративного суду України та місцевих судів, здійснює візит до Європейського суду з прав людини.


Навчальний візит організований та проводиться в рамках співробітництва з Координатором проектів ОБСЄ в Україні, який фінансує візит.


Члени делегації зустрілись із суддею Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від України Ганною Юдківською. На зустрічі обговорювалися умови обмеження прав людини і основоположних  свобод (законність, необхідність у демократичному суспільстві, дотримання балансу інтересів), особливо в аспекті боротьби з тероризмом, а також межі втручання держави в обмеження прав людини.


18 червня 2015 року Микола Оніщук зробить доповідь на круглому столі "Конституційний вимір судової реформи в Україні", який пройде в Раді Європи. Участь у роботі круглого столу візьмуть Голова Верховного Суду Украіни Ярослав Романюк. Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, член Вищої ради юстиції Алла Олійник та члени української делегації.


Програмою візиту також передбачена присутність делегації на слуханні Великою Палатою ЄСПЛ справи “Бака проти Угорщини”, ряд зустрічей з юристами Секретаріату ЄСПЛ, зокрема щодо люстрації в практиці ЄСПЛ, основних положень та механізму реалізації Протоколу №16 до Конвенції про захист прав і основоположних свобод, меж справедливої критики публічних осіб (суддів) та правових підходів ЄСПЛ (стаття 10 Конвенції).