Національна школа суддів України

Управлінська діяльність судових адміністраторів

18 жовтня 2021 року Національна школа суддів України розпочала тижневу підготовку та підвищення рівня кваліфікації керівників і заступників керівників апаратів місцевих, апеляційних судів, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду.

Проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна відкрила підготовку вітальними словами та наголосила на особливій ролі судових адміністраторів у забезпеченні ефективної роботи судів, ознайомила учасників підготовки з питаннями, що передбачені програмою занять.

Навчання розпочав заступник начальника відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук Андрій Маслюк доповіддю щодо психологічних особливостей професійної діяльності керівників апаратів судів, причин та ознак професійного вигорання, методів запобігання професійному вигоранню.

Завдяки виступу головної наукової співробітниці відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцентки, кандидатки філологічних наук Оксани Кабиш на тему культури українського ділового мовлення учасники підготовки зможуть удосконалити навички складання непроцесуальних документів.

Керівник апарату Вищого антикорупційного суду Богдан Крикливенко поділиться зі слухачами досвідом забезпечення безперебійної роботи апарату суду в умовах пандемії, а відтак, і дотримання судом принципу доступу до правосуддя на прикладі Вищого антикорупційного суду.

Разом із головним редактором видання “Держслужбовець” Андрієм Мацокіним слухачі пригадають загальні засади управлінської діяльності та теорії управління, обговорять етапи та особливості організації управлінського процесу, основні функції управління: мотивацію, планування та контроль за ефективністю управлінського процесу. У продовження цієї тематики викладач запропонує розглянути інструменти ефективного управління часом, методики оптимізації робочого часу через делегування судовими адміністраторами своїх повноважень.

Керівниця апарату П’ятого апеляційного адміністративного суду Світлана Плотніцька надасть учасникам рекомендації щодо порядку ведення організаційно-розпорядчої документації суду у сфері реалізації вимог законодавства про охорону праці, пожежну безпеку та цивільний захист населення. Наступні заняття викладачка присвятить вивченню нової редакції Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації та вимог до оформлення документів за ДСТУ 4163:2020 і особливостям ведення кадрового менеджменту в апараті суду, зокрема, порядку проведення конкурсу, призначення на посаду та супроводження співробітників під час випробувального терміну.

Надзвичайно актуальним для керівників апаратів судів буде виступ заступника голови Державної судової адміністрації України Сергія Чорнуцького з обговоренням змін, пов’язаних з офіційним початком функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Роль керівника апарату суду та його заступника в ефективному управлінні персоналом суду, сучасні технології та підходи до управління персоналом у суді, відмінність між управлінням та лідерством, управлінська риторика та ораторська майстерність лідера, розвиток його професійних та моральних якостей для забезпечення ефективної роботи в команді будуть темою доповіді керівниці апарату Одеського окружного адміністративного суду Ольги Пасічник.

До програми підготовки також включено питання антикорупційної політики,   організації дистанційної роботи працівників суду в умовах карантину, основ кібербезпеки в судах, функціонування служби судової охорони в системі правосуддя, практичного досвіду створення людиноорієнтованого суду в Україні, реалізації конвенційних трудових прав у цивільному судочинстві, законодавчого регулювання ґендерних аспектів в організації роботи суду.

Під час підготовки керівники і заступники керівників апаратів удосконалять свої знання та практичні навички, необхідні для професійного виконання своїх посадових обов’язків, обміняються досвідом, отримають відповіді на актуальні запитання та корисні практичні поради від викладачів.