Національна школа суддів України

Вебінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів, окружних адміністративних судів “Розгляд судами справ щодо порушень правил фінансування політичних партій та виборчих кампаній”

2 серпня 2023 року в місті Києві Національна школа суддів України спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) провели вебінар стіл “ Розгляд судами справ щодо порушень правил фінансування політичних партій та виборчих кампаній ” з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих загальних та апеляційних судів, окружних адміністративних судів.

Навчальний захід відкрили вітальними виступами начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України Любов ГОНЧАР та заступник директора IFES Україна Роман ЛЮБЧЕНКО, які представили програму вебінару та фахову команду доповідачів.

Вебінар був присвячений презентації навчально-практичного посібника для суддів “Розгляд судами справ щодо порушень правил фінансування політичних партій та виборчих кампаній”, який розроблявся Міжнародною фундацією виборчих систем у співпраці з Національною школою суддів України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії за редакцією члена Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Михайла ЦУРКАНА.

Презентацію ключових розділів посібника провела фахова команда представників IFES Україна – Олексій СИДОРЧУК, Юлія ЗАЛЬЦБЕРГ, Альона ШЕШЕНЯ, Павло РОМАНЮК, Богдан МОХОНЧУК.

У своїх виступах доповідачі розкрили питання щодо: проблемних аспектів розгляду судами справ про порушення правил політичного фінансування; окремих аспектів притягнення до відповідальності за порушення правил політичного фінансування; порушення правил політичного фінансування (особливості притягнення до адміністративної відповідальності); порушення правил фінансування виборчих кампаній (практика реагування та виклики); проблем на шляху доказування кримінальних правопорушень за ст. 159-1 ККУ.

У заключній частині відбулася загальна дискусія, у ході якої учасники вебінару мали можливість поставити додаткові запитання доповідачам з тематики їх виступів та предметно подискутувати з озвученої проблематики.